Više od tisuću Zagrepčana besplatno pregledalo madeže u sklopu akcije “Djeluj sada!”

Više od tisuću Zagrepčana besplatno pregledalo madeže u sklopu akcije “Djeluj sada!”

U sklopu javnozdravstvene akcije “Djeluj sada!” na zagrebačkom Jarunu u subotu je bez uputnice, besplatno, pregledano više od tisuću Zagrepčana, koji su tom prigodom mogli doznati i korisne savjete koje treba znati kod svakodnevnog izlaganja suncu.

Kako bi se izbjegle neželjene posljedice sunčevih zraka na koži, redovita primjena kreme za sunčanje preporuča se već od ranog proljeća do kasne jeseni te zimi prilikom skijanja i boravka na višim nadmorskim visinama.

Odabir visine zaštitnog faktora ovisi o tipu kože. SPF (Sun Protection Factor) označava stupanj zaštite od UVB zračenja a ovisi o količini i vrsti filtera i zaštitnoj supstanci. Osobama svijetle puti i očiju čija koža uvijek izgori, preporučuje se korištenje zaštitnog faktora 30 i 50+, dok je osobama tamne kože, kose i očiju dovoljan faktor 20. Kvalitetan proizvod za zaštitu od sunca treba štititi ne samo od UVB nego i od UVA zraka.

Pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo te predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Sestre milosrdnice i voditeljica Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva Mirna Šitum istaknula je kako joj je jako drago što se svake godine na akciju odazove sve više građana.

“To je pokazatelj da smo kroz ovih deset godina provođenja edukativne kampanje uspjeli utjecati na ponašanje Zagrepčana i osvijestiti važnost prevencije. No, i dalje veliki broj njih ne slijedi upute stručnjaka pa je iznimno važno da se ovakve akcije provode kontinuirano s ciljem što bolje edukacije građana”, istaknula je Šitum.

Akciju, koja ima za cilj osvijestiti građane o važnosti prevencije, redovitih pregleda madeža i odgovornog izlaganja suncu, organizirao je Grad Zagreb i Gradski ured za zdravstvo u suradnji s Udrugom za prevenciju tumora kože “Zdravi pod suncem”, Klinikom za tumore i Klinikom za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice te Klinikom za kožne i spolne bolesti KBC-a Zagreb.

Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje više od tri i pol milijuna Europljana oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, među kojima čak 132.000 od melanoma.

Zloćudni tumori kože imaju najbržu rastuću incidenciju od svih tumora, a najviše zabrinjava smrtnost od melanoma. O tome govori podatak da više od 22.000 Europljana umire od melanoma.

Prema podatcima hrvatskog Registra za rak 2014. je registrirano 587 novooboljelih od melanoma, te se prosječno otkrije 13,7 oboljelih na 100.000 stanovnika. Pojavnost melanoma bilježi veliki porast u posljednjih 30 godina – čak 149 posto za muškarce i 130 posto za žene. Stopa smrtnosti porasla je posljednjih 30 godina za 50 posto.

Zahvaljujući javnozdravstvenim preventivnim akcijama u više od 50 posto oboljelih se dijagnosticira lokaliziran melanom bez metastaza, priopćili su Grad Zagreb i Udruga za prevenciju tumora kože “Zdravi pod suncem”.

Tekst: HINA

Foto: Mario Ćužić

Leave a Reply