Proslavu Dana grada Zagreba otvara koncert Zagrebačke filharmonije 27. svibnja

Proslavu Dana grada Zagreba otvara koncert Zagrebačke filharmonije 27. svibnja

Proslava Dana grada Zagreba (31. svibnja) počet će svečanim koncertom Zagrebačke filharmonije u subotu, 27. svibnja na Trgu sv. Marka u 20,30 sati pod ravnanjem jednog od najvećih dirigenata današnjice, maestra Dmitrija Kitajenka, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare u Palači Dvercu na kojoj je bio i maestro Kitajenko sa suprugom.

Na tom svečanom koncertu nastupit će Akademski zbor “Ivan Goran Kovačić” te solist Zrinko Sočo, tenor.

Uoči Dana grada Zagreba, na Dan branitelja grada Zagreba u utorak, 30. svibnja održat će se i koncert Najboljih hrvatskih tamburaša i gostiju na Trgu Franje Tuđmana u 21 sat. Tim koncertom obilježit će se i Dan branitelja grada Zagreba. Stanko Šarić iz Najboljih hrvatskih tamburaša rekao je da mu je čast nastupiti na Trgu Franje Tuđmana, za koji su on i njegovi kolege posebno vezani jer su tu nastupili u povijesnom trenutku, na Cvjetnicu, prije prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj.

U sklopu proslave Dana grada, Zagrepčani i njihovi gosti moći će razgledati i dvije izložbe – izložbu Ede Murtića iz ciklusa Nove apstrakcije, koja će biti otvorena u subotu, 27. svibnja u 19,30 sati u Galeriji “Kristofor Stanković” u Staroj gradskog vijećnici, te izložbu fotografija “Zakaj volim Zagreb”, koja će biti otvorena u Muzeju grada Zagreba u utorak, 30. svibnja u 20 sati.

U subotu, 27. svibnja od 11,45 do 13,15 sati Zagrepčani i njihovi gosti moći će na Trgu sv. Marka vidjeti smjenu straže Počasne satnije Kravat pukovnije. Istoga dana od 16 do 21 sat na Jarunu će se održati Lađarske utrke grada Zagreba.

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld najavila je i da će na Dan grada Zagreba u srijedu, 31. svibnja, za Zagrepčane i goste biti organizirani besplatni razgledi Donjega grada s obilaskom izložbe “Šuma” u Umjetničkom paviljonu. Polasci će biti ispred Turističkog informativnog centra na Trgu bana Jelačića – u 10 sati s tri vodiča na hrvatskom jeziku, u 11 sati s dva vodiča, na hrvatskome i engleskom jeziku, te u 11,30 sati s jednim vodičem na španjolskom jeziku.

Također, na Dan grada Zagreba u srijedu, 31. svibnja u 11 sati bit će organizirani i besplatni razgledi “Putevima Augusta Šenoe” i obilazak Kuće Šenoe u kojoj je ostavština obitelji Šenoa. Polasci će biti ispred makete grada Zagreba u Bakačevoj ulici, a završetak u Kući Šenoe u Ulici Ive Mallina 27.

Na Dan grada Zagreba u srijedu, 31. svibnja svi će se moći besplatno voziti turističkim autobusima, crvenom linijom koja vozi užim gradskim središtem, i to u 10, 12, 14 i 15 sati. Bit će organizirana i besplatna dvosatna vožnja starim turističkim tramvajem, a polasci će biti svakih pola sata s Trga bana Jelačića. S toga trga prometovat će i turistički vlakić od 10 do 19 sati s polaskom svakih 40 minuta.

Na Dan grada Zagreba u srijedu, 31. svibnja održat će se i tradicionalna procesija u povodu blagdana Majke Božje od Kamenitih vrata. Procesija će nakon euharistijskoga slavlja krenuti iz katedrale u 20,30 sati te će Bakačevom, preko Trga bana Jelačića, uspinjući se Mesničkom, preko Brezovačkoga, zapadnom i južnom stranom Trga sv. Marka stići do Kamenitih vrata.

Bandić: Nema boljeg poklona gradu Zagrebu od dva glazbena spektakla

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako “nema boljeg poklona gradu od dva glazbena spektakla”. Posebno je zahvalio maestru Dmitriju Kitajenku i njegovoj supruzi jer promiče i brendira Zagrebačku filharmoniju u Europi i svijetu.

Bandić je podsjetio da su koncerti počeli na Bundeku s maestrom Vjekoslavom Šutejom, kada je, kako je rekao, sve učinio da Šuteja vrate u Hrvatsku, a pola i više Gradske skupštine je bilo protiv. Rekao je da su koncerti u povodu Dana grada bili održani i na fontanama na Trgu kralja Tomislava, pa kod HNK, a ove godine koncert će biti na Trgu sv. Marka, na najstarijem trgu. “Prošetali smo Lenucijevom potkovom i došli do Markova trga. Hvala svima koji sudjeluju u tome”, istaknuo je Bandić.

“Zagreb je uistinu ne samo europska metropola, nego istinska glazbena europska metropola. Ovdje stoluje glazbena izvrsnost, europska”, istaknuo je te zahvalio svim sugrađanima i turistima koji će ići na te koncerte jer, kako je rekao, to rade radi njih. Sretan je jer je Zagreb “istinski glazbeni centar Europe”, a kako je rekao, nitko neće biti sretniji od njega ako je barem malo pridonio da se na “plohama koje su razvili i napravili” dogodi ta glazbena rapsodija i umjetnost.

Bandić je rekao i kako je “Bog Zagrebu za Dan grada podario ‘titulu’ – top destinaciju, broj jedan turističku destinaciju u Europi među 10 najprestižnijih europskih gradova”. Naime, svjetski turistički vodič Lonely Planet objavio je svoju listu deset najpoželjnijih europskih destinacija za 2017., a prvo mjesto zauzeo je Zagreb.

Maestro Kitajenko: To što ću prvi put dirigirati u Zagrebu na otvorenom prostoru smatram vrlo posebnim doživljajem

Maestro Kitajenko istaknuo je kako je vrlo uzbuđen što će prvi put sudjelovati na proslavi Dana grada Zagreba “u ovakvom formatu” jer je već 30 godina gost Zagreba, a osobito se ta suradnja intenzivirala zadnjih 10-ak godina. Ponosan je što je umjetnički savjetnik Zagrebačke filharmonije, što je rezultiralo vrlo dobrim rezultatima. Istaknuo je da je u karijeri mnogo putovao po svijetu, a često odnos prema kulturi u nekim svjetskim centrima nije uvijek bio ono što bi ljudi od kulture željeli da bude, no u Zagrebu je naišao na nešto sasvim drugo te je impresioniran pozornošću s kojom se gradonačelnik Bandić odnosi prema Zagrebačkoj filharmoniji.

Maestro Kitajenko to što će prvi put dirigirati u Zagrebu na otvorenom prostoru smatra vrlo posebnim doživljajem kao i to što će prvi put dirigirati hrvatskom glazbenom baštinom. Poručio je da s velikim uzbuđenjem očekuje koncert u subotu.

Tekst: HINA

Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Leave a Reply