ZFUS 2017 – od prijetnji terorizma do sprječavanja vandalskih grafita

ZFUS 2017 – od prijetnji terorizma do sprječavanja  vandalskih grafita

U Zagrebu će se od 18. do 19. svibnja u Hotelu Internacional održati II. Zagrebački forum o urbanoj sigurnosti – Dani prevencije kriminaliteta.

U fokusu ovogodišnjeg foruma našli su se novi sigurnosni izazovi poput prijetnji terorizma, cyber napadi, video nadzor gradova i privatnost građana.

Među predavanjima svakako treba izdvojiti pozivno predavanje o gradovima na prvoj crti bojišnice, profesora Vlatka Cvrtile, dekana VERN Veleučilišta u Zagrebu i predsjednika znanstvenog Savjeta Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, nema sumnje da će tema Advent u Zagrebu – sigurnost posjetitelja, koje će održati predstavnik Ravnateljstva policije MUP-a RH izazvati veliki interes, o iskustvima Grada Zagreba u upravljanju službama hitnih intervencija, govoriti će dr.sc. Pavle Kalinić.

Prvog dana foruma biti će organizirana dva  panela. Prvi o  Kibernetičkoj sigurnosti  i gradovima, na kojem će sudjelovati predstavnici poslovne i akademske zajednice, Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost RH, Zavoda za sigurnost informacijskih sustava, MUP-a RH i FER-a. Drugi panel posvećen je Video nadzoru gradova i privatnosti građana, na kojem će sudjelovati predstavnici akademske zajednice, Ureda za ljudska prava Vlade RH, Agencije za zaštitu osobnih podataka RH i lokalne zajednice.

Drugi dan foruma otvorit će predavanje Stephane Tijardovica, regionalnog policijskog atašea Veleposlanstva Republike Francuske u Hrvatskoj koji će govoriti o iskustvima Pariza nakon terorističkih napada. Za ovo predavanje već sada vlada veliki interes profesionalaca sigurnosti i predstavnika lokalne zajednice.  A upravo o partnerstvu za sigurniju svakodnevnicu, govoriti će Slobodan Marendić, glavni policijski savjetnik, načelnik PU Splitsko dalmatinske.

Nakon toga slijedi  program posvećen Danu prevencije kriminaliteta na kojem će se moći čuti primjeri dobre prakse nevladinih udruga, akademske i lokalne zajednice  Ipak, izdvajamo predavanje o novom pristupu Grada Zagreba u sprječavanju vandalskog grafitiranja, koje će održati Grgo Jelinić, gradski koordinator za suprotstavljanje vandalskim grafitima i Alen Ostojić, predsjednik Savjeta za urbanu sigurnost Grada Zagreba.

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply