Austrija zemlja partner 4. Tjedna dizajna Zagreb, tema manifestacije je “U čemu je problem”

Austrija zemlja partner 4. Tjedna dizajna Zagreb, tema manifestacije je “U čemu je problem”

Republika Austrija zemlja je partner ovogodišnjega Tjedna dizajna Zagreb (#tdzg), otvorena u utorak navečer u Kući za ljude i umjetnost Laubi, to je četvrto ‘izdanje’ te gospodarsko-kulturne, izlagačke i promotivne manifestacije koja prvi put dosad ima i temu – pitanje “U čemu je problem” kojom se želi istaknuti da je dizajn puno više od mode, stylinga ili marketinškog alata.

Tjedna dizajna pridružio se tako veliku projektu kulturne suradnje Austrije i Hrvatske – Godina kulture “Austrija – Hrvatska 2017.”, rekao je austrijski veleposlanik Andreas Wiedenhoff na svečanosti otvorenja, održanoj u  #tdzg Design parku.

Uz radove uglednih austrijskih dizajnera predstavljenih na #tdzg-u, u njegovu sklopu je, u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom i Designaustria,  priređena izložba suvremenog austrijskog dizajna u sklopu koje će šest hrvatskih i austrijskih dizajnera govoriti o osobnom radnom iskustvu. U suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt (MUO) postavljena je izložba hrvatske tvornice namještaja Bothe & Ehrmann, osnovane 1895. godine, koja je bila najveća tvornica namještaja Austro-ugarske monarhije te dvorski dobavljač, čime se potvrdila izvrsnost njihove kvalitete.

Zagrebačke gradske vlasti prepoznaju važnost i ulogu dizajna za gospodarstvo i grad Zagreb i od prve godine partnerski podupiru Tjedan dizajna, podsjetila je pak Ana Pandža Kunčević iz zagrebačkoga Gradskog ureda za gospodarstvo i poduzetništvo.

Više od tristo izlagača na 50 lokacija diljem Zagreba, svakodnevan dinamičan program

Zagreb će tako i ovoga svibnja biti ‘u znaku dizajna’ kojega će na 50 lokacija promovirati više od tristo izlagača, a ovogodišnji Tjedan dizajna ponudio je raznovrstan i dinamičan program – izložbe, predavanja, radionice, modne revije, kao i neke nove sfere dizajna poput #tdzg Food designea gdje su se prisutni ljubitelji dizajna na otvorenju mogli poslužiti i kokicama u velikim količinama.

Središnja lokacija Tjedna dizajna tradicionalno je Lauba, a ove godine izgrađen je i #tdzg Dizajn Park – pop-up izložbeni prostor na tri tisuće četvornih metara čije idejno rješenje potpisuje Clinica studio. Izložbeni prostor ima devet kupola u kojima će se ovoga tjedna održavat izložbe, sajmovi, modne revije, a domaćin je i međunarodne skupne izložbe dizajna – #tdzg Expo, kao i prodajne #tdzg Marketa.

Ove godine prvi put će se dodijeliti i #tdzg Nagrada za poticanje hrvatskoga dizajna u iznosu od 10.000 kuna koju će u srijedu, 10. svibnja, primiti jedan od sudionika izložbe #tdzg Expo po izboru međunarodnoga žirija sastavljena od uglednih stručnjaka.

U sklopu 4. Tjedna dizajna Zagreb na #tdzg Expu i #tdzg Marketu bit će predstavljeno više od dvadeset svjetskih premijera te desetak hrvatskih premijera – automobila i raznih dizajnerskih predmeta – od namještaja do tepiha.

Dio izložbenoga prostora u Laubi posvećen je i neobičnim dizajnerskim rješenjima pa se tako mogu, primjerice, vidjeti “negostoljubiva džezva” dizajnirana tako da se njezin sadržaj izlijeva preko ručke, “negostoljubiva metla” kojom se ne može mesti, “Mobiusova viljuška” kojom se ne može jesti, “debeli pribor” za jelo, duga šalica za kavu iz koje se teško može teško piti, gumene čizme otvorenih prstiju, neobične stolice koje su osmislili studenti dizajana i još mnogi njihovih inovativnih i neobičnih radova.

Tjedan dizajna Zagreb je gospodarsko-kulturna, izlagačka i promotivna manifestacija nastala kroz programsku participaciju niza organizacija, tvrtki, inicijativa pojedinaca iz Hrvatske, regije i svijeta te je vremenski i prostorno uskladila niz etabliranih događanja vezanih za dizajn. Cilj Tjedna dizajna Zagreb je umrežavanje i jačanje suradnje te otvaranje strukovnoga dijaloga unutar sektora kreativnih industrija.

Tjedan dizajna, ili skraćeno #tdzg, održava se od 2014. pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Turističke zajednice Grada Zagreba, a četvrti  #tdzg traje do 14. svibnja.

Tekst: HINA

Foto: HINA Lana Slivar Dominić/LSD

Leave a Reply