Floraart na Bundeku od 8. do 14. svibnja

Floraart na Bundeku od 8. do 14. svibnja

52. Međunarodna vrtna izložba, održat će se od 8. do 14. svibnja na zagrebačkom Bundeku, a ulaz za posjetitelje bit će besplatan.

Na “Floraart”-u će se predstaviti 218 izlagača, od kojih 18 stranih iz 10 zemalja – Belgije, BiH, Francuske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, SAD, Slovenije i Švicarske, na više od 30.000 četvornih metara s raznolikim sadržajem, od raznog cvijeća do pribora za cvjećarstvo i strojeva, najavili su u petak na konferenciji za novinare na Bundeku predstavnici Zrinjevca, organizatora izložbe. Na otvorenom i zatvorenom prostoru posjetitelji će moći razgledati raznovrsne izložbe cvijeća te na prigodnoj prodaji kupiti cvijeće, rukotvorine, suvenire i drugo.

Voditelj Zrinjevca – podružnice Zagrebačkog holdinga Igor Toljan rekao je kako sa sve većim elanom prihvaćaju nove izazove i pokušavaju prostor Bundeka svake godine dodatno urediti i oplemeniti da bi kroz 12 mjeseci, do sljedeće izložbe, blistao. Ove godine će se “Floraart” 12. put održati na prostoru Bundeka.

Posađeno više od 135.000 cvijeća

Dopredsjednik Izvršnog odbora “Floraarta” Darko Uidl istaknuo je kako je na izložbi posađeno više od 135.000 komada cvijeća, na ukupnoj površini većoj od 2500 četvornih metara. Rekao je da će posjetitelji moći vidjeti i brojne instalacije projektanata na otvorenom prostoru i “rapsodiju instalacija” u zatvorenom prostoru, u šatoru.

Na izložbi će se moći vidjeti i prezentacije raznih proizvođača biljnog i svih ostalih materijala vezanih uz struku, a održat će se i tradicionalno natjecanje “Hrvatski kup florista”, te međunarodno natjecanje učenika srednjih škola, cvjetne radionice, a organizatori su posebno ponosni na radionice za osobe s posebnim potrebama. Najavljena je i bogata ugostiteljska ponuda, gastronomske delicije, kao “kuhajmo sa cvijećem” te bogat kulturno-umjetnički program, koncerti popularne glazbe, a 14. svibnja i koncert Zagrebačke filharmonije.

Bit će organizirana i prigodna prodaja, a za djecu “Floragrad” – igraonice, razne predstave i čitanje priča. Djeca će imati priliku vidjeti i domaće životinje, ali i igrati se u ove godine obnovljenim i proširenim dječjim igralištima. Zadnji dan “Floraarta”, 14. svibnja, održat će se i Dan dječjih vrtića grada Zagreba, uz bogati dječji program.

Brojna stručna i popularna predavanja održat će se i u Botaničkom vrtu, gdje će za posjetitelje biti organiziran i stručni obilazak tog vrta.

Besplatno do Floraarta jednom autobusnom linijom

Organizatori su posebno ponosni na besplatnu autobusnu liniju od Mažuranićevog trga do Bundeka, sa stanicom kod Botaničkog vrta. Posjetitelji “Floraarta” moći će se besplatno voziti i u ZET-ovom vlaku koji će polaziti s istočnog parkirališta Zagrebačkog velesajma, te u malom električnom vlaku koji će kružiti asfaltiranom stazom oko jezera Bundeka.

U subotu, 13. svibnja, bit će domaćini Večernjakovoj biciklijadi, a u nedjelju, 14. svibnja u organizaciji Lovačkog saveza grada Zagreba na “Floraartu” će se održati “gulašijada”. Poručili su da su sva događanja besplatna i da su svi dobrodošli. Izložba će biti otvorena od 9 do 21 sat.

Direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld istaknula je kako je “Floraart” jedna od najvećih takvih izložaba u ovom dijelu Europe te sigurno privlači i veliki broj gostiju u Zagreb. Napomenula je i kako će strani izlagači prenijeti dojmove prekrasnog Zagreba u svojim zemljama.

Cvijeće i u tunelu Grič

Najavila je da ove godine za vrijeme trajanja “Floraarta” zahvaljujući Gradu, za Zagrepčane i goste pripremaju i jedno iznenađenje – “cvjetarnik u tunelu” Grič. Sve je pozvala da se od 8. do 14. svibnja, od 9 do 21 sat, prošeću kroz tunel Grič koji je, kako je rekla, zasigurno postao jedan od najznačajnijih turističkih punktova u Donjemu gradu.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zahvalio je svima koji su, kako je rekao, “uložili dio sebe” u ovu izložbu koja ima mnogostruke učinke, i to ne samo parkovne, cvjetne, turističke, gospodarske. “Kao što nema prave, istinske ljubavi bez strasti, tako nema ljubavi bez cvijeća. Cvijeće je ljubav. Kad govorimo o ljubavi, onda govorimo o cvijeću, a kad govorimo o cvijeću, onda govorimo o ljubavi. I neka ovih šest dana, ili šest i pol, budu dani ljubavi na Bundeku”, poručio je zagrebački gradonačelnik.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply