Prosvjed ZA i PROTIV o dodijeli nagrade grada Zagreba režiseru Jakovu Sedlaru

Prosvjed  ZA i PROTIV o dodijeli nagrade grada Zagreba režiseru Jakovu Sedlaru

Gradske zastupnike dočekali su prosvjednici koji su s jedne strane dali podršku o dodijeli nagrade Grada Zagreba režiseru Jakovu Sedlaru, dok su se drugi protivili zbog iste.

Podršku Jakovu Sedlaru dali su branitelji, generali, saborski zastupnik Željko Glasnović… Jakov Sedlar po njihovom mišljenju dobar je redatelj, domoljub, kojeg je predložila Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. iako su u konkurenciji sa Sedlarom bili filmaši poput višestruko nagrađivana redateljica Hane Jušić i glumica Ksenije Marinković, Odbor za javna priznanja kojem je na čelu predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić, odlučio je da se nagrada dodijeli Jakovu Sedlaru.

Toj odluci žestoko se protivi Antifašistička liga koja je podnijela kaznenu prijava protiv Jakova Sedlara zbog flagrantnih krivotvorina i laži iznesenih u njegovom dokumentarnom filmu „Jasenovac – istina“. U filmu se govori o „mitu o ustaškom Jasenovcu“, iznose se po njihovim riječima ničim potkrijepljene tvrdnje da su „od 1945. – 51. komunističke vlasti pogubile u Jasenovcu znatno više žrtava nego NDH od 1941. – 45.“, prikazuju se pisma Pavelića, Budaku koja su napisana za potrebe filma, a u stvarnosti ne postoje, prikazuje se slika „Vjesnika“ s velikim naslovom: „Mnoge leševe iz Jasenovačkog logora Sava donijela do Zagreba“.

Svoj osvrt na cijelu situaciju dao je i sam Jakov Sedlar koji je poslao otvoreno pismo svim Gradskim zastupnicima, pismo je objavila i HINA, nakon negativnih reakcija na prijedlog Odbora za dodjelu priznanja da mu se ove godine dodijeli Nagrada Grada Zagreba. Odbacio je optužbe za revizionizam i poticanje mržnje podsjećajući na nekoliko činjenica koje, kako navodi, “svjedoče koliko su one monstruozne”.

– Nikada, niti u jednome svome filmu ili javnom istupu, nisam poticao na mržnju, nikada nisam pokušao zatajiti bilo koji i bilo čiji zločin, nikada niti u jednoj primisli nisam rekao bilo što pozitivno o fašizmu. Fašizam (kao i komunizam) zla su koja samo bolestan čovjek može podržavati i promovirati. – ističe Sedlar, u pismu gradskim zastupnicima.

Podsjetivši da se u osam igranih i više od 70 dokumentarnih filmova bavio hrvatskim povijesnim temama te, uz ostale, snimio filmove o Stepincu, Paveliću, Titu, Tuđmanu, Kuhariću, Hrvatima i Srbima, ustašama, Jasenovcu, Domovinskom ratu i Gotovini, Sedlar ističe da je uvijek „koliko je bilo moguće, nastojao potaknuti rasprave o bolnim temama hrvatske povijesti kojih su se drugi moji kolege klonili, pri tome nikada ne želeći nikoga uvrijediti“.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA//HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply