Predstavljen projekt „Change Your Mindset-Sport4Everyone“

Predstavljen projekt „Change Your Mindset-Sport4Everyone“

Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom nositelj je Europskog projekta „Change Your Mindset-Sport4Everyone“ financiranog u okviru Erasmus + Sport programa.

Provedba je započela 1. siječnja 2017., a projekt je predstavljen na današnjoj konferenciji za novinare u zgradi Gradske uprave Grada Zagreba.

Cilj projekta je promocija i podizanje razine svijesti o sportu i tjelesnim aktivnostima za osobe s invaliditetom te inkluzija mladih osoba s invaliditetom (u dobi od 15-29 godina) u rekreativne sportske aktivnosti. Projekt se provodi 18 mjeseci, a uključeno je 8 partnera iz 7 zemalja: Italije, Austrije, Slovenije, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta iznosi 500.000.00 EUR.

 

„Ciljna skupina ovog projekta nisu samo mlade osobe s invaliditetom, već svi oni koji su s njima u neposrednom kontaktu kao što su liječnici i fizioterapeuti, kineziolozi odnosno profesori tjelesnog odgoja u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima, a primarno roditelji. Kroz naše iskustvo rada primijetili smo kako roditelji, najčešće iz straha od dodatne ozlijede, ne motiviraju djecu za bavljenje rekreativnim sportom iako on unaprjeđuje tjelesno i mentalno zdravlje, sprječava mnoge nezarazne bolesti te ne manje bitno – pruža pojedincu priliku za socijalizacijom.“, naglasila je na glavna tajnica Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom Mirela Šikoronja Ivančin koja je ut predsjednika iste udruge Josipa Držaića predstavila projekt.

Potporu je došao dati zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uz kojeg je na konferenciji prisustvovala pomoćnica pročelnika za odgoj i obrazovanje grada Zagreba Katarina Milković.

„Čestitam Zagrebačkom športskom savezu osoba s invaliditetom na uspješno pokrenutom projektu s ciljem promocije sportskih aktivnosti i uključivanja osoba s invaliditetom u iste, a time i u društvo u cjelini. Osobno, uvijek promišljam o važnosti sportskih aktivnosti, jer one doprinose zdravijem načinu života svakog pojedinca, a osobito osoba koje imaju određene zdravstvene poteškoće. Prilagođene sportske aktivnosti mogu uspješno rušiti stereotipe naših sugrađana o osobama s invaliditetom, unaprijediti ne samo njihovo fizičko, nego i mentalno zdravlje te im omogućiti humaniju inkluziju u sve pore aktivnog građanstva, kao vrijednih građana našeg grada.“, rekao je gradonačelnik Bandić tom prilikom.

Osim zagrebačkog gradonačelnika, projekt podržava i Središnji državni ured za šport čija je voditeljica Službe za međunarodnu suradnju i EU Marija Crnković prisustvovala predstavljanju zajedno s predsjednikom Sportskog saveza grada Zagreba Nikolom Dragašom te glavnim tajnikom iste organizacije Zdenkom Antunovićem.

U okviru glavne projektne aktivnost podizanja razine svijesti svih ključnih dionika (osoba s invaliditetom, njihovih obitelji, liječnika opće medicine te profesora tjelesnog i zdravstvenog odgoja, obrazovnih, zdravstvenih i sportskih institucija) organizirati će se 3-dnevne radionice/seminari na kojima će stručnjaci iz raznih područja prezentirati važnost bavljenja rekreativnim sportom za osobe s invaliditetom.

Uz navedeno planiraju se organizirati i 2-dnevni okrugli stolovi s donosiocima odluka na lokalnom i nacionalnom nivou, uključenih u područja relevantnima za ciljeve projekta te završna konferencija u Zagrebu (Atletski stadion Mladost, lipanj 2018.) koja će se sastojat od velike prezentacije sporta i sportsko rekreativnih aktivnosti za osobe s invaliditetom.

Projektni partneri „Change Your Mindset-Sport4Everyone“ su Paraolimpijski odbor Slovenije, Paraolimpijski odbor Srbije, Paraolimpijski odbor Makedonije, Paraolimpijski odbor Crne Gore, Stolnoteniski savez Italije, Stolnoteniski savez Austrije i Udruga za promicanje aktivnog građanstva ECHO, Zagreb.

Foto Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply