Nagrade za organizaciju Europskih sveučilišnih igara Zagreb – Rijeka 2016

Nagrade za organizaciju Europskih sveučilišnih igara Zagreb – Rijeka 2016

Grad Zagreb i Grad Rijeka te Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Rijeci dobitnici su posebnih nagrada Order of Merit za izniman doprinos u pripremi i provedbi Europskih sveučilišnih igara Zagreb – Rijeka 2016. Nagradu za najbolji nacionalni savez je dobio Hrvatski akademski sportski savez, a Volonterski tim ESI 2016 nagradu za Fair play.

Riječ je o priznanju Europske sveučilišne sportske asocijacije za organizaciju ESI Zagreb – Rijeka 2016. što se dodjeljuje za najmasovnije i najbolje organizirano natjecanje u povijesti Europske sveučilišne sportske asocijacije.
Zagreb i Rijeka su od 12. do 25. srpnja 2016. bili domaćini za 5 408 sudionika s 388 sveučilišta iz 40 europskih zemalja

Tekst:zagreb.hr

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA


U nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića danas su u Gradskoj upravi, na konferenciji za novinare predstavljene nagrade.

Kako se čulo, nagrade su dodijeljene ove subote, u portugalskome gradu Coimbri gdje će se održati sljedeće Sveučilišne igre.
Bilo mi je veliko zadovoljstvo popeti se na pozornicu i u ime Grada Zagreba preuzeti ovo posebno priznanje koje svjedoči da smo na ovome projektu dali svoj maksimum, rekla je zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin te je dodala kako je nagrada poticaj da se sveučilišni sport još više uzdiže i da se u njega puno više ulaže. Sada smo dokazali da je Grad Zagreb u vrhu studentskoga europskog sporta i to moramo njegovati.

Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu je naglasio kako su priznanja rezultat zajedničke suradnje Grada Zagreba, Sveučilišta u Zagrebu  i Hrvatskoga akademskog sportskog saveza te je napomenuo kako je sveučilišni sport temelj zdravog društva.

Prema riječima Zrinka Čustonje, predsjednika Hrvatskoga akademskog sportskog saveza, dodjeljivanjem ovih nagrada se približava završetak projekta ESI, a koji je započeo još 2012. te će se okončati skorim izdavanjem monografije o ESI. Danas s neskrivenim ponosom i zadovoljstvom možemo reći da su ESI 2016 bile uspješan projekt koji iza sebe nema zaostataka, a kojim smo postavili novi model organiziranja sportskih događaja. ESI su imale izravan učinak na javne financije u Zagrebu i Hrvatskoj za više od 100 milijuna kn. Infrastrukturne investicije u Zagrebu i Rijeci su iznosile 500 milijuna kn povučenih iz europskih fondova.

Također, spomenuo je sjajnu suradnja gradova Zagreba i Rijeke sa sveučilištima u Zagrebu i Rijeci te suradnju drugih sudionika  –  studenata, sportaša volontera i gotovo 12 000 onih iz tehničkih službi, a čime se potvrdilo da je Hrvatsko akademsko sportska zajednica najbolja i najuspješnija.

Leave a Reply