DARUJEMO KARTE: Ionescova komična drama u interpretaciji Ljube Zečevića i Ane Majhenić

DARUJEMO KARTE: Ionescova komična drama u interpretaciji Ljube Zečevića i Ane Majhenić

U zagrebačkom  Art kinu Grič nastavljaju se odvijati izvedbe predstave Instrukcija u produkciji Kazališne družine Bastien.  Na repertoaru su 13. i 20. (četvrtak)  travnja s početkom u 20 sati. Ionescovu jednočinku redatelj predstave Mario Kovač kritički je usmjerio prema obrazovnom sustavu, ali ujedno i prema svakoj vrsti ispiranja mozga, totalitarizmu i autoritetima.

U teškoj ulozi ljubaznog i suludog Profesora briljira  Ljubo Zečević, dok Ana Majhenić  odlično igra ulogu vedre i entuzijastične, a u konačnici ‘nesretne’ Učenice. Radnja predstave u kojoj se izmjenjuju komične  i dramatične scene,  zbiva se  u uredu i blagovaonici  simpatičnog  francuskog stana  gdje starom Profesoru dolazi Učenica koja sprema doktorat. Zna pomnožiti velike brojeve jer je kombinacije naučila napamet, ali ne može shvatiti koliko je četiri minus jedan i jesu li svi jezici zapravo isti.  Profesor zbog njezina neznanja bjesni, postaje sve ljući i transformira se u sadista, pitanja postaju bombe, unakrsna vatra besmisleno pretrpanih znanstvenih i kvazijezičnih činjenica. Učenica postaje sve tiša i podložnija utjecajima.  Na vrhuncu radnje pokušava pobjeći  nemilosrdnoj sudbini, Profesorovom  izravnom izljevu nekontroliranog bijesa.

Drama Instrukcija, francusko-rumunjskog književnika i dramatičara Eugena Ionescoa, ujedno i jednog od najznačajnijih predstavnika teatra apsurda, napisana je 1951. godine i ubraja se u njegova najranija, ali i najinovativnija djela. Kroz ismijavanje banalnih situacija opisuje samoću ljudi i beznačajnost egzistencije pojedinca. Progovara o problemima današnjice, s izrazitim naglaskom na današnji sistem obrazovanja i sveprisutnog nasilja. Problematika školstva u kojem se izostavljaju osnove, borba učenika protiv nametnutog sistema u kojem se gubi bitno, spolna nastranost, seksualne perverzije samo su neki od motiva koji prožimaju ovaj komad.  Instrukcija koja je prvobitno naišla na nepovjerenje i publike i kritike, danas  jedan od najizvođenijih kazališnih komada u svijetu. Scenografiju  predstave Instrukcija postavio je Miljenko Sekulić-Sarma. Glas Služavke pripada Editi Lipovšek. Partner predstave je kreativna platforma Organizam.

Leave a Reply