MILAN BANDIĆ: S novom žičarom na Sljeme 1.kolovoza 2018.

MILAN BANDIĆ: S novom žičarom na Sljeme 1.kolovoza 2018.

Na okretištu tramvaja Dolje Gračani, uz prigodni program, HSPD Gračani predstavljen je novi vizual zagrebačke žičare u 3D filmskoj animaciji pod nazivom Lijepa sjećanja ostaju, ali nov još bolja dolaze.
Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, u društvu svojih suradnika pogledao je 3D filmsku animaciju, te pozvao okupljene građane da  za nešto više od godinu dođu na prvu vožnju novom žičarom.

-14. travnja, biti će otvaranje ponuda i nakon toga ništa više ne može zaustaviti izgradnju Sljemenske žičare. Čekali smo to zadnjih dvanaest godina od kada smo staru ljepoticu otpratili u mirovinu. Sretan kao malo dijete, krenulo je i više se to neće zaustaviti, a vama obećavam da će te se  1. kolovoza 2018. Godine, voziti do vrha Sljemena u novoj žičari.- rekao je Milan Bandić.

Žičara na Sljemenu puštena je u promet 27.srpnja 1963. godine, a za promet je zatvorena sredinom 2007. godine, nakon kvara na elektromotoru za koji je procijenjeno da je neisplativ za saniranje.

Stara žičara je bila duga 4017 metara, sastojala se od 13 rešetkastih stupova i 90 kabina sa po četiri putnika. Sa brzinom 3 m/s prevozila je po satu u jednom pravcu 450 putnika. Nova žičara koja bi u četiri faze trebala biti gotova u cijelosti do sredine 2018. godine trebala bi prevoziti 1500 putnika po satu, brzinom 6 m/s, sa 35 stupova i 84 kabine po 10 putnika, u vremenu od 16,5 minuta.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply