Na groblju Mirogoj započeli radovi na novoj ogradi uz Remetsku cestu

Na groblju Mirogoj započeli radovi na novoj ogradi uz Remetsku cestu

Nakon godinu dana od predstavljanja projekta, započeli su radovi na ogradi uz rubni dio Mirogoja, buduća ograda će razdvajati rubne parcela Mirogoja od Remetske ceste, ograda  će biti vizualna i zvučna barijera koja ima svrhu da na tom području stvori potrebnu oazu mira.

-Nakon godinu dana stvorili su se uvjeti za početkom radova na ogradi. Ogradu je projektirao arhitekta  Marijan Hržić, koji je prije 30 godina projektirao Krematorij. Za godinu dana ovi radovi će biti gotovi.- rekao je Milan Bandić.

Projekt će se obavljati u tri faze, prva faza je bila uklanjanje vozila ispred arkada, druga faza je ograda u dužini od 760 metara, dok bi treća faza proširenje Gaja urni.

– Na sjevernom djelu Mirogoja u pripremi je projekt gdje će biti samo grobnice i to je slijedeća faza uz ogradu, nakon toga projektirat će se polje gdje je napravljena sanacija klizišta na krematoriju. Što se tiče Gaja urni to je nešto što će se širiti postepeno.- rekla je Ljerka Ćosić, direktorica Gradskih groblja Zagreb.

Park Grič

Nakon Mirogoja, gradonačelnik Bandić je na Gornjem gradu obišao arheološki park Grič na kome su u tijeku radovi 3. završne faze, čiji se završetak očekuje u kolovozu ove godine.

Kako se radi o arheološkome parku, njegovu matricu treba sačuvati, a o svakome kvadratnom centimetru i najsitnijem detalju moramo voditi računa, rekao je gradonačelnik Bandić.

Silvije Novak, pročelnik Gradskog ureda za zaštitu spomenika i kulture je istaknuo da je ovo izuzetno važan lokalitet za Grad Zagreb na čijem se potezu nalaze gradske zidine iz 13. st. izgrađene na temelju Zlatne bule. Na ovome su se mjestu nalazile Anžuvinska palača te srednjovjekovne kule čiji će se zidni ostatci rekonstruirat kako bi se taj dio parka što bolje prezentirao, rekao je pročelnik Novak.

U središnji dio parka će se smjestiti Rendićeva replika fontane, a u skladu s njegovom spomeničkom vrijednošću kao zaštićenog parka će se uvesti plinska rasvjeta te će se postaviti koševi za smeće, infoploče i 29 novih klupa, rekao je Marijan Hržić, autor projekta.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply