Prostor ispred Kuće Europe od danas i službeno Europski trg

Prostor ispred Kuće Europe od danas i službeno Europski trg

Prostor ispred Kuće Europe u Zagrebu, koji se već nekoliko godina među građanima naziva Europskim trgom od subote je i službeno dobio taj naziv, a činom otkrivanja ploče s imenom trga obilježena je i 60. godišnjica potpisivanja Rimskih ugovora kojima su uspostavljene Europska ekonomska zajednica i Europska zajednica za atomsku energiju, preteče današnje Europske unije.

“Tri i pol godine nakon što je Hrvatska postala punopravna članica Europske unije, nakon što smo uredili Vlašku, Kurelčevu, Cesarčevu i Bakačevu danas smo otvorili Park međunarodnog priznanja, a sada i Europski trg”, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

“Cijela se povijest slijeva od Jelačić placa, Stepinčeve katedrale, preko Bakačeve, Parka međunarodnog priznanja do Europskog trga. U 300 metara stala je cijela hrvatska povijest”, ustvrdio je.

Upitan za komentar što je sve više kandidata za njegovu poziciju, Bandić je rekao kako očekuje da će ih biti još više i to pozdravlja, osobito ako su kvalitetni. “Vjerujem u kliker naših sugrađana, oni su moji jedini istinski partneri, a sve druge poštujem”, dodao je

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević podsjetio je kako je još prije tri i pol godine kada je otvorena Kuća Europe, koju dijele Europska komisija i Europski parlament, postojala ideja da se prostor ispred nje nazove Europskim trgom.

“Velika je stvar što ga danas proglašavamo Europskim trgom, na dan kada su prije 60 godina potpisani Rimski ugovori, što smatramo rođendanom Europske unije”, napomenuo je.

Po njegovim riječima, upravo u ovom trenutku predsjednici vlada i država članica donose novu deklaraciju za budućnost 27 zemalja Europe, pod geslom “Mir, demokracija i solidarnost”, a drago mu je što je Zagreb sa svojom europskom tradicijom simboličnom pločom to obilježava.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply