“Sat za planet Zemlju” – poziv građanima da u subotu u 20,30 sati ugase svjetla

“Sat za planet Zemlju” – poziv građanima da u subotu u 20,30 sati ugase svjetla

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF pozvala je građane da u subotu, 25. ožujka, od 20,30 do 21,30 sati ugase svjetla u svojim domovima i tvrtkama i time se pridruže jubilarnom 10. WWF-ovu “Satu za planet Zemlju” u borbi protiv klimatskih promjena.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i voditeljica komunikacija u WWF Adriji Petra Boić Petrač naglasili su u četvrtak na konferenciji za novinare važnost sudjelovanja u toj najvećoj volonterskoj akciji na svijetu, jer su globalno zagrijavanje i klimatske promjene opći svjetski problem i opasna prijetnja brojnim aspektima života i razvoja na Zemlji.

“Želimo biti dijelom plemenite kampanje zajedno s tisućama gradova širom svijeta i poduprijeti snažnu globalnu poruku da svi zajedno možemo i moramo poduzeti akcije protiv globalnog zatopljavanja, koje će smanjiti štetne emisije stakleničkih plinova u atmosferu i negativne posljedice po naš planet”, istaknuo je Bandić.

Pozvao je Zagrepčane, te sve institucije i poslovne subjekte u gradu da u subotu od 20,30 do 21,30 sati potpunim isključenjem ili smanjenjem rasvjete na minimum u svojim domovima i poslovnim objektima simbolično daju potporu akciji i pokažu zajedništvo sa svim narodima svijeta.

Petra Boić Petrač izrazila je zadovoljstvo što su se brojni hrvatski gradovi ponovno odazvali akciji, koja je počela kao simboličan događaj u Sydneyu, a danas je najveći svjetski pokret za zaštitu okoliša.

“Sateliti su u srijedu izmjerili najmanji proljetni minimum arktičkog leda u 38 godina mjerenja, a nedavna studija je utvrdila da su za 50-70 posto nestajanja ledene kape odgovorni ljudi. Nestane li leda, to će utjecati na živote i egzistenciju milijarda ljudi i izazvati ogromnu štetu mnogim ekosustavima”, upozorila je Boić Petrač.

Najavila je da će i ove godine Dubrovačke zidine, pulska Arena, Zagrebačka katedrala, središta Rijeke, Varaždina, Šibenika, Trogira, Požege i Vinkovaca, odnosno više od 58 hrvatskih gradova i hrvatske znamenitosti sudjelovati u “Satu za planet Zemlju”.

U akciji koja zatamnjuje brojne svjetske znamenitosti sa ciljem osvjetljavanja velikog problema današnjice – klimatskih promjena, ponovno će isključiti svjetla tisuće svjetskih atrakcija – od Eiffelovog tornja do nebodera Taipei 101, Empire State Buildinga ili Big Bena. Lani je sudjelovalo 178 zemalja i više od 7000 gradova, a u Hrvatskoj je u mrak utonulo rekordnih 68 gradova.

U subotu u 20,15 sati na zagrebačkom Zrinjevcu održat će se program “Stand Up for Planet”, koji će završiti s paljenjem javne rasvjete u 21,30 sati, a Bandić je najavio isključenje javne i dekorativne rasvjete katedrale, Kaptola i Zrinjevca.

Tekst:HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply