Svečano otvoren novi putnički terminal Zračne luke Zagreb Franjo Tuđman

Svečano otvoren novi putnički terminal Zračne luke Zagreb Franjo Tuđman

Novi terminal zračne luke svečano se otvorio danas 21. ožujka, a 28. ožujka točno u ponoć sve operacije i svi procesi prelaze sa starog na novi putnički terminal. Ujedno na taj dan, u 5,50 sati krenut će prvi zrakoplov Croatia Airlinesa po redovnom  redu letenja iz Zagreba za Dubrovnik.

Svečanom otvaranju terminala Zračne luke Zagreb Franjo Tuđman prisustvovali su premijer Andrej Plenković, francuski državni tajnik Desirom, zagrebački i velikogorički gradonačelnici Milan Bandić i Dražen Barišić, predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić,  Miroslav Tuđman, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, izaslanik Hrvatskoga sabora Marko Sladoljev i župan zagrebačke županije Stjepan Kožić.

-Mi kao članovi obitelji jako smo ponosni na to što Zračna luka nosi ime našeg oca, prvog predsjednika Republike Hrvatske.- rekao je Miroslav Tuđman.

Cijeli prostor nove zgrade putničkog terminala prilično je atraktivan što zbog prostranosti prizemlja i prvog kata, a što zbog valovitog krova koji je među rijetkima takvima u Europi. Putnicima će na raspolaganju biti 30 šaltera za prijavu, 9 punktova za sigurnosni pregled te trostruko veća duty free zona i 11 ugostiteljskih objekata sa svjetskim brendovima kava, piva i drugom ponudom.

-Zračna luka znači puno, ovdje sam bio u raznim fazama, kada je to bilo još u fazi nastajanja, danas smo ovdje na otvorenju, zadovoljan sam, mislim da je ovo bitno i za Republiku Hrvatsku i  Grad Zagreb, županiju i grad Veliku Goricu. Posebno mi je drago što Zračna luka nosi ime prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.- rekao je Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

Za zrakoplove  predviđeno je osam avio-mostova od čega dva za domaći, a šest za međunarodni promet, dok su za manje avione predviđene tri dodatne pozicije. Putnici s tih aviona će se prevoziti autobusima od aviona do terminala. Svi ostali putnici mostom iz zrakoplova ulaze u zgradu zračne luke.

Ovo je najveći infrastrukturni projekt u Hrvatskoj u zadnjih 10 godina u koji je uloženo oko 300 milijuna eura. Tri godine gradile su ga većinom domaće tvrtke,  Međunarodna zračna luka Zagreb je 30-godišnji koncesionar te zračne luke od 2013. godine.

Nakon otvorenja putničkog terminala MZL Franjo Tuđman, održana je i probna vožnja nove autobusne linije 290 – Zagreb (Kvaternikov trg) – Zračna luka – Velika Gorica, koja će u redovnom prometu biti nakon dovršenja pristupne ceste s istočne obilaznice prema novom putničkom terminalu MZL-a.

-San se ostvario, ovo se čekalo dugo i napokon smo dočekali novu Zračnu luku. Od danas je pred nama postavljen novi zadatak da napravimo i tramvaj koji će povezati Zagreb i Zračnu luku .- rekao je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA//HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply