GRADSKA SKUPŠTINA: Prosvjed građanske inicijative I MENE SE PITA

GRADSKA SKUPŠTINA:  Prosvjed građanske inicijative I MENE SE PITA

Povod prosvjedu je prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o promjeni Statuta  grada Zagreba s prijedlogom uvođenja zastupnika nacionalnih manjina u Gradsku skupštinu.

Bandić predlaže da se promjenom Statuta propiše pravo na zastupljenost u Gradskoj skupštini pripadnicima nacionalnih manjina, tako da pripadnici srpske manjine imaju pravo na tri gradska zastupnika, bošnjačke dva, a albanske jednog zastupnika.

-Riječ je o nepoštenoj politički igri kojoj se protive predstavnici srpske, bošnjačke i albanske etničke zajednice. Tome u prilog ide i činjenica kao se predlaže stupanje na snagu te odluke prvi dan od objave,  kako bi se odnosila na predstojeće redovite lokalne izbore, odnosno prije stupanja na snagu odluka Vlade Republike Hrvatske o raspisivanju izbora za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave.- piše na letku gradske inicijative I MENE SE PITA.

Prema najavama Gradski zastupnici  HDZ neće podržati, gradonačelnikov prijedlog izmjena Statuta Grada Zagreb prema kojem bi neke nacionalne manjine imale zajamčene fiksne kvote u Gradskoj skupštini, izjavio je u ponedjeljak predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić ocijenivši ga kao predizbornu manipulaciju nacionalnim manjinama.

Prijedlog za promjenu Statuta Grada Zagreba s Nacrtom prijedloga statutarne odluke o dopunama Statuta Grada Zagreba, što ga je podnio gradonačelnik Grada Zagreba, nalazi se na dnevnom redu kao druga točka dnevnog reda Gradske skupštine.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply