GRADSKA SKUPŠTINA: Povučen prijedlog kojim bi nacionalne manjine dobile zastupnike u Skupštini

GRADSKA SKUPŠTINA: Povučen prijedlog kojim bi nacionalne manjine dobile zastupnike u Skupštini

Gradonačelnik Milan Bandić povukao je  na sjednici Skupštine svoj prijedlog kojim bi nacionalne manjine dobile svoje zastupnike u Gradskoj skupštini.

Bandić je predlagao da se promjenom Statuta propiše pravo na zastupljenost u Gradskoj skupštini pripadnicima nacionalnih manjina, tako da pripadnici srpske manjine imaju pravo na tri gradska zastupnika, bošnjačke dva, a albanske jednog zastupnika.

“Nikad nisam bio tužniji, nesretniji i razočaraniji. Demokratsko odrastanje i zrelost građana Hrvatske bi trebala biti praksa u godinama koje su iza nas, a ne ispred nas. Imao sam najpošteniju namjeru da prvi u Hrvatskoj primjenim Ustavni zakon i Zakon o lokalnim izborima. I ne ide. Ništa drugo ovim prijedlogom nisam htio osim oživotvoriti praksu iz 2013. s Neovisne liste grupe birača Milana Bandića”, rekao je zagrebački gradonačelnik.

Izrazio je žaljenje što se “multietičnost i multinacionalnost predstavlja predstavlja kao problem”. “Ne može se to predstavljati kao problem. One su rješenje”, poručio je.

Ispričao se manjincima, poručivši im da nije odustao.

“Bit će isto toliko pripadnika manjine na listi Stranke rada i solidarnosti, samo ih neće biti 55, 56 ili 57, ući će u kvotu 51. To je jedina razlika tako da nismo bacili koplje u trnje”, naglasio je.

“Znam da nije raspoloženje danas da to prođe. Nastavljamo pregovore od sutra da imamo kvalitetnu zastupljenost manjina u skupštini jer je to bogatstvo i rješenje za ovaj grad i zemlju”, poručio je Bandić.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply