HDZ neće podržati predložene promjene Statuta Grada Zagreba

HDZ neće podržati predložene promjene Statuta Grada Zagreba

HDZ neće i ne može podržati gradonačelnikov prijedlog izmjena Statuta Grada Zagreb prema kojem bi neke nacionalne manjine imale zajamčene fiksne kvote u Gradskoj skupštini, izjavio je u ponedjeljak predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić ocijenivši ga kao predizbornu manipulaciju nacionalnim manjinama.

To je grubo iskorištavanje nacionalnih manjina kao poluge za dodatne glasove i držimo da je to loša poruka prema nacionalnim manjinama u Zagrebu od strane predlagatelja statutarnih promjena. Vidi se da zagrebački gradonačelnik ne štedi nikoga, ustvrdio je Mikulić na konferenciji za novinare.

Dodao je da je na nacionalnoj razini to pitanje riješeno Ustavom, a da se na lokalnoj razini traži konsenzus o jačem uključivanju nacionalnih manjina u javno politički život Zagreba.

Mikulić je podsjetio da je upravo HDZ tražio povećanje proračunskih sredstava za nacionalne manjine kako bi bila veća od onih koje je prethodnom predložio gradonačelnik, odnosno gradska uprava. Na taj se način pokazuje kako se stvarno pridonosi jačanju i prepoznatljivosti nacionalnih manjina u društvu. HDZ neće podržati gradonačelnikov prijedlog i trgovanje glasovima nacionalnh manjina odnosno mjestima u Skupštini. HDZ neće podržati ni jednu takvu predizbornu manipulaciju i neće sudjelovati u trgovini mjestima u Gradskoj skupštini na račun potencijalnih glasova.

O tom se prijedlogu moglo razgovarati daleko prije lokalnih izbora ili nakon njih, smatra Mikulić i podsjeća kako u Zagrebu postoje mnoge manjine kojih se gradonačelnik nije ni sjetio.

Prema tom prijedlogu u Gradskoj skupštini srpska nacionalna manjina imala bi tri zajamčena mjesta, bošnjačka dva, i jedno albanska nacionalna manjina.

Upitan o smanjenju prireza, Mikulić je rekao kako je to vrlo zahtjevan posao koji bi trebalo odraditi u iduće četiri godine, “jer je zagrebački prirez najviši u Hrvatskoj i mora se smanjiti”. Iz Gradske uprave tvrde da se proračun puno bolje puni, pa onda smanjimo prirez i omogućimo da to građani osjete na svojim primanjima.

Na upit hoće li podržati takav SDP-ov prijedlog, Mikulić je odgovorio kako HDZ podržava svaki prijedog koji ide u korist građana, ali da će oni imati svoj vlastiti koji će drugi podržati.

Odgovarajući na pitanje gdje je HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Drago Prgomet, Mikulić je rekao kako radi na dogovorima oko nastupa na lokalnim izborima i da vjeruju u njegovu pobjedu te da će HDZ učiniti sve da tako i bude.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply