Bandić: Najave smanjenja prireza neodgovorne i neozbiljne

Bandić: Najave smanjenja prireza neodgovorne i neozbiljne

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je u ponedjeljak da su najave njegovih protukandidata o smanjenju prireza neodgovorne i neozbiljne jer bi se smanjenjem prireza ugrozilo funkcioniranje grada.

Novinari su Bandića pitali da prokomentira najave smanjenje prireza, na što je odgovorio kako su to “floskule koje se šalju u javnost”, a njegovi protukandidati to mogu predlagati jer znaju da to nikada neće provesti.

Gornja granica prireza koji bi se mogao uvesti je 30 posto, a od toga Grad Zagreb sada koristi 18 posto, te ubire oko 800 milijuna kuna. “S obzirom na stanje projekata, podinvestiranost komunalne i prometne infrastrukture i projekata, govoriti o smanjenju prireza je neodgovorno i neozbiljno”, kaže Bandić.

On se neće iznenaditi ako do lokalnih izbora njegovi protukandidati predlože ukidanje i poreza i prireza, a jedan od njih je već najavio besplatan prijevoz. “Nemojte se iznenaditi ako neki budu nudili besplatne režije i komunalna davanja, jer oni znaju da nikada to neće provoditi, a ja takvu odgovornost ne smijem preuzeti na sebe”, istaknuo je Bandić.

Obećao je da njegova Gradska uprava neće dirati ni jednu mjeru za pomoć građanima, te da neće povećati prirez “jer to jedino može reći ozbiljan i odgovoran čovjek”.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić istaknuo je da se smanjenjem prireza ne postiže socijalni efekt, a ugrožava se proračun. “Više od pola zaposlenih u Zagrebu, njih 375.000, prima plaću na razini prosječne plaće ili nižu, što znači da ne plaćaju porez na dohodak, koji je osnovica za prirez. Njima se smanjenjem prireza ništa ne bi pogodovalo.

Prijedlozi za smanjenje prireza dolaze od onih koji su prigovarali ministru financija Zdravku Mariću da poreznom reformom “maže vrat debeloj guski”, a sada bi smanjenjem prireza pomagali onima s višim prihodima, napominje Kojić.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply