Dan debljine – Prekomjerno teško 60 posto Hrvata

Dan debljine – Prekomjerno teško 60 posto Hrvata

Debljina u svijetu sve više postaje globalnom epidemijom, pa je i u Hrvatskoj, gdje više od 60 posto populacije ima prekomjernu tjelesnu težinu, važno na svim razinama raditi na preventivnim metodama kako bi se taj postotak dugoročno smanjio, jer je debljina u podlozi pojave niza kroničnih nezaraznih bolesti, upozorili su sudionici konferencije “Hrvatski dan debljine”, koja se u petak održava u Zagrebu.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, čak 64 posto muškaraca i 52 posto žena u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu težinu, a situacija je alarmantna i s djecom, budući da ih je 19 posto prekomjerno teških, a sedam posto debelih.

“Prekomjerna tjelesna težima jedan je od vodećih problema koji utječe na opće zdravstveno stanje i pojavu kroničnih nezaraznih bolesti, koje su posljedica debljine i najčešći razlog obolijevanja građana”, istaknula je pročelnica zagrebačkog Ureda za zdravstvo Mirna Šitum.

Zagreb niz godina nastoji utjecati na smanjenje prekomjerne težine svojih građana. “U Zagrebu dugo radimo na tom planu. U velikim zdravstvenim centrima osnivaju se ambulante za debljinu, u njima rade multidisciplinarni timovi koji dijagnosticiraju stanje i liječe ljude koji već imaju posljedice zbog debljina, kroz visoki tlak i poremećaje u kardiovaskualrnom sustavu”, kaže Šitum.

U suradnji s Udrugom za prevenciju prekomjerne težine u Domu zdravlja Centar otvoreno je savjetovalište, kako bi na razini primarne zaštite bilo dostupno svim građanima, da ne moraju ići u bolnicu radi tog problema. Također, zbog smanjenja prekomjerne težine u djece u zagrebačkim je dječjim vrtićima i osnovnim školama uvedena zdrava prehrana.

Predsjednica Udruge za prevenciju prekomjerne težine Sonja Njunjić očekuje da će važnost problema debljine prepoznati i Vlada kroz proglašenje Hrvatskog dana osviještenosti o debljini.

“Trebali bi se umrežiti svi, od obiteljske medicine, patronažnih sestara, psihijatara, psihologa, nutricionista,  jer nije ljudima dovoljno reći ‘manje jedi’, već moramo uspostaviti sustav kako motivirati čovjeka da može svojim umom djelovati na debljinu”, kaže Njunjić.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply