Novi terminal zagrebačke zračne luke spreman za promet

Novi terminal zagrebačke zračne luke spreman za promet

Novi putnički terminal Zračne luke Zagreb Franjo Tuđman praktički je spreman za promet putnika i robe, nakon što su završena gotovo sva sigurnosna i druga testiranja te se otvaranje najavljuje za 21. ožujka, a prvi let za 28. ožujka.

Novi terminal zračne luke svečano se otvara u utorak 21. ožujka u večernjim satima, a 28. ožujka točno u ponoć sve operacije i svi procesi prelaze sa starog na novi putnički terminal. Ujedno na taj dan, u 5,50 sati krenut će prvi zrakoplov Croatia Airlinesa po redovnom  redu letenja iz Zagreba za Dubrovnik.

U spremnost novog terminala i svih njegovih procesa za prihvat putnika, zrakoplova i tereta uvjerilo se u četvrtak više od 50 novinara i fotoreportera koji su s članovima Uprave tvrtke – koncesionara Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ)  i voditeljima brojnih sektora obišli novi terminal.

Na samom početku predsjednik Uprava MZLZ-a Jacques Feron kazao je da su vrlo sretni što su u planiranom roku od tri godine uspjeli izgraditi terminal. “Gradnja novog terminala bila je velik izazov jer je to fantastičan projekt, no uspjeli smo obaviti sve u roku i krajem ovog mjeseca očekujemo prve putnike”, naglasio je Feron.

Član Uprave David Gabelica podsjetio je da je u izgradnju i opremanje novog terminala koncesionar uložio 300 milijuna eura te da je sadašnja zgrada terminala predviđena za 8 milijuna putnika od čega ih u prvoj fazi u prvih 4 do 5 godina očekuju 5 milijuna, a u prve 3 godine 3,5 milijuna.

“Ako zadnjih par godina zračna luka s brojem putnika godišnje raste 7 posto i nakon lanjskih 2,8 milijuna putnika vjerujemo da je izgledno za 3 godine dostići 3,5 milijuna”, kazao je Gabelica.

Cijeli prostor nove zgrade putničkog terminala prilično je atraktivan što zbog prostranosti prizemlja i prvog kata, a što zbog valovitog krova koji je među rijetkima takvima u Europi.

Putnicima će na raspolaganju biti 30 šaltera za prijavu, 9 punktova za sigurnosni pregled te trostruko veća duty free zona i 11 ugostiteljskih objekata sa svjetskim brendovima kava, piva i drugom ponudom.

“Želja nam je da u komercijalnoj ili trgovačkoj zoni imamo što više hrvatskih proizvoda pa ćemo tako ponuditi odjeću hrvatskih dizajnera, prehrambene proizvode i drugo. Po cijenama smo slični ili u nekim stvarima i niži nego druge europske zračne luke”, kazala je Ana Penavić, voditeljica komercijalnog monitoringa (komercijalna djelatnost).

Direktor sektora za ljudske potencijale Ivan Damjanović naglasio je pak da je novi terminal u više od 35 tisuća različitih testiranja od utičnica do otpreme putnika kao i od brojnih putnika – volontera dobio dobre ocjene dodajući da je na novom terminalu zaposleno više od 400 ljudi, “zemaljskog osoblja”, dok sveukupno sa svim partnerima, podizvođačima i drugima zračna luka zapošljava od 1.500 do 2.000 ljudi.

Za zrakoplovne kompanije i njihove zrakoplove predviđeno je osam avio-mostova od čega dva za domaći, a šest za međunarodni promet, dok su za manje avione predviđene tri dodatne pozicije. Putnici s tih aviona će se prevoziti autobusima od aviona do terminala.

Svi ostali putnici mostom iz zrakoplova ulaze u zgradu zračne luke.

Izvršna direktorica MZLZ za zemaljske usluge Ivana Akmadžić kazala je da je 50 posto ukupnog prometa na zračnoj luci vezano za Croatia Airlines, a ostalih 50 posto za sve druge prijevoznike.

“Ove godine u zračnu luku nam dolaze nove kompanije – britanski Monarch i Emirates, a sve kompanije koje već slijeću u našu zračnu luku proširuju operacije, broj letova i sezonu letenja pa tako i Croatia Airlines sa četiri nova leta”, kazala je.

Dosta pitanja novinara bilo je o sortirnici prtljage koja je prvobitno bila zamišljena u podrumu zgrade, međutim sada je u prizemlju, što su objasnili boljim i lakšim putem za odvoz prtljage prema zrakoplovima, jer je u razini piste, a zanimalo ih je i zašto za točenje goriva u zrakoplove nije izgrađeno podzemno skladište nego će biti iz cisterni, za što su također kazali da je bolje rješenje.

Predstavnici MZLZ-a naglasili su da će javnost na vrijeme izvijestiti o novim prilaznim cestama novom terminalu, istočnom obilaznicom oko Velike Gorice, jer prilaz cestom kraj starog terminala više neće biti moguć, a na pitanje što se planira sa starim terminalom kazali su da za sada razmišljaju u smjeru cargo varijanti.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply