ZagrebDox: Veliki pečat osvojio film “Zasljepljujuća svjetlost sutona”

ZagrebDox: Veliki pečat osvojio film “Zasljepljujuća svjetlost sutona”

Film “Zasljepljujuća svjetlost sutona” gruzijske redateljice Salome Jashi osvojio je u subotu Veliki pečat kao najbolji u međunarodnoj konkurenciji, dok je u regionalnoj pobijedio film “Dubina dva” srpskog redatelja Ognjena Glavonića.

“Zasljepljujuća svjetlost sutona pruža atmosferičnu i suptilnu humorističnu sliku svakodnevice malog gruzijskog mjesta, u kojem se lokalna zbivanja poput svadbe, priredbi, predizborne rasprave, uhvaćene sove i crkvenog rituala čine dobrom temom i za lokalnu televizijsku ekipu, čije su reportaže također predmet interesa filma”, stoji u obrazloženju žirija.

“Sve je to praćeno vizualno suptilnim opservacijskim odmakom, koji mješavinu zastarjele tradicije i novih običaja pokazuje u apsurdnom, ali i poetski nježnom svjetlu, što film čini izrazito vrijednim djelom”, dodaje se.

Posebna priznanja dobili su u toj konkurenciji poljski filmovi  “21 x New York” Piotra Stasika, dojmljiv film o gradu i nekim njegovim stanovnicima, te “Pričest” Anne Zamecke, priča o 14-godišnjoj djevojčici koja brine o disfunkcionalnoj obitelji. Za prvi je žiri ustvrdio kako “izborom portretiranih osoba čije životne priče upoznajemo u bitnim naznakama, te dominantnim ambijentom njujorške podzemne željeznice snimljenim poetskom sugestivnošću, autor gradi nelagodnu atmosferu koja dominira filmom”. Drugome je dodijelio posebno priznanje kao “složenoj slici o odnosima u porodici, svakom njezinu članu, te kriznom, ali i uzajamno brižnom dinamizmu u obitelji”.

U međunarodnom žiriju bili su redateljica Snježana Tribuson, predsjednik mađarskog FIPRESCI-ja Gyorgy Baron i talijanski kritičar i umjetnički sudirektor festivala u Trstu Fabrizio Grosoli.

Dobitnik Velikog pečata u regionalnoj konkurenciji, “Dubina dva” Ognjena Glavonića, je dosad neispričana priča o masovnoj grobnici u predgrađu Beograda, koja svjedoči sedamnaest godina starim zločinima.  Isti je film osvojio i Mali pečat za najbolji film mladog autora do 35 godina, “skromno remek-djelo o odsutnosti”, koji govori o tome da se ne može pobjeći od zločina ili nasilja prema čovječnosti. Nagrade je u ime redatelja primila producentica filma Dragana Jovović, najavivši kako sada rade na dugometražnom filmu koji se nastavlja na temu nagrađenog rada.

Posebna priznanja u regionalnoj konkurenciji dobili su austrijski film “#njihovemačketakođer” Lisbeth Kovacic, “luckasti kratkometražni film” o dvoje sirijskih izbjeglica i njihovoj mački, te bugarski film “Seljani” Cvetana Dragneva, “hrabar i poetičan filmski prvijenac koji nije samo vizualno hipnotičan, nego i dubinski human”, čiji su brojni protagonisti, iako žive teško u najsiromašnijem kraju Bugarske, prikazani “s izuzetno mnogo dostojanstva i osjećaja”.

U regionalnom žiriju bili su Martijn te Pas, voditelj programskog odjela IDFA-e, Marion Doring, ravnateljica Europske filmske akademije te redatelj i producent Ademir Kenović.

Filmu “Sveti Bože” posebno priznanje Mladog žirija i Nagrada Movies That Matter

 Osim Malog pečata, Mladi žiri – Bert Beyens, direktor Europskog udruženja filmskih i TV škola, redateljica Mirna Zgrabljić i redatelj Matjaž Ivanišin dodijelili su i dva posebna priznanja autorima do 35 godina. To su poljski film “Bliske veze” Zofie Kowalewske, “savršeni kratki opservacijski dokumentarac o posljedicama bračne krize”, te ruski “Sveti Bože” Vladlene Sandu, autoportret autorice koji se “postupno pretvara u predivnu glazbenu pjesmu o tri naraštaja žena, razotkrivajući sve izazove života i smrti”.

Sandu je za taj film u Zagrebu primila još jednu nagradu – Movies That Matter, za film koji na najbolji način promiče ljudska prava, s obzirom da je autorica u njemu prikazala fizičke i emocionalne traume koje je s majkom i bakom prošla kao izbjeglica.

Žiri te nagrade, redateljica Iris Zaki, spisateljica i znanstvenica Jadranka Brnčić i suosnivačica festivala Pravo ljudski u Sarajevu Kumjana Novakova, ocijenio je njezin film “biserom ženske kinematografije”.

Nagradu Teen Dox za najbolji film koji govori o problemima mladih osvojio je iranski film “Snovi bez zvijezda” Merhdada Oskoueia, koji je žiri, učenike zagrebačke XIII gimnazije, “dirnuo temom, idejom, pričom i porukom”. “Redatelj je dao glas djevojkama koji ne bi bio toliko snažan da film nije sjajno umjetnički oblikovan na svim razinama”, ocijenili su.

Osnivač i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski dodijelio je Nagradu “Mojoj generaciji” danskom autoru Jonu Bangu Carlsenu za film “Deja vu”, u kojem “ne samo da umjetnički sjajno i ljudski hrabro propituje vlastiti život i njegove demone, nego nastavlja i višegodišnje kreativno propitivanje same prirode dokumentarizma”.

Uoči same dodjele Puhovski se osvrnuo na vijest o smrti filmskog redatelja Lazara Stojanovića, koji je “hrabrošću, dobrotom i humanošću” zadužio kinematografiju ovih prostora te ostao zapamćen kao jedini filmski autor osuđen zbog svog filma – zbog “Plastičnog Isusa” iz 1971. godine dobio je tri godine zatvora, a film je bio zabranjen do devedesetih. Podsjetio je kako je Stojanović  sudjelovao je u prosvjedima protiv Miloševića, napravio filmove protiv Karadžića i Mladića, a 2008. je bio i gost ZagrebDoxa  s filmom “Škorpioni – spomenar”.

Dodjelom nagrada završio je natjecateljski dio trinaestog ZagrebDox festivala u okviru kojega je u proteklih osam dana bilo prikazano više od 120 filmova recentne svjetske dokumentarne produkcije, među kojima i sedamnaest premijera hrvatskih dokumentaraca. Za Velike pečate natjecala su se 42 filma u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji. Festival nastavlja s projekcijama i u nedjelju, kada će se u programu “Best of Fest” prikazati nagrađeni filmovi te odabrani uratci iz ostalih službenih programa.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply