Proslavljeno četvrt stoljeća Hrvatsko-češkoga društva

Proslavljeno četvrt stoljeća Hrvatsko-češkoga društva

Četvrt stoljeća Hrvatsko-češkoga društva (HČD) obilježeno je u srijedu navečer u prostorima toga društva gdje je u sklopu svečane proslave te važne obljetnice predstavljena i knjiga “Hrvatsko-češko društvo: Prvih 25 godina”, autora Marijana Lipovca i Vlatke Banek, koja sažima brojne aktivnosti toga društva na jačanju hrvatsko-čeških veza.

Knjigu koja donosi pregled svih aktivnosti udruge u proteklih četvrt stoljeća predstavili su njezini članovi – glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža Antun Vujić i povjesničar Robert Holjevac, obojica članovi HČD-a, a objavljena je uz potporu Grada Zagreba.

Srebrni jubilej zlatnoga sjaja

Predsjednik Marijan Lipovac podsjetio je da je HČD osnovan 22. veljače 1992. kao Društvo hrvatsko-češkoga i slovačkoga prijateljstva, a od 1993. nakon razlaza Češke i Slovačke djeluje pod sadašnjim imenom. Tijekom 25 godina to je društvo organiziralo više od stotinu različitih akcija, projekata, predavanja, tribina, okruglih stolova, promocija knjiga i časopisa, objavilo sedam knjiga, podiglo devet spomen-obilježja, od čega sedam hrvatskim velikanima u Češkoj – Vladimiru Prelogu, Andriji Mohorovičiću, Stjepanu Radiću, Nikoli Tesli i Josipu Jurju Strossmayeru u Pragu te Josipu Jelačiću u Napajedli i Nikoli Šubiću Zrinskom u Jindřichovu Hradecu. Na prijedlog HČD-a u Zagrebu su pak imenovane Stube biskupa Duha, prvoga zagrebačkog biskupa s kojim počinju hrvatsko-češke veze. Zalaganjem HČD-a Duh je dobio i spomenik u Dubravi kraj Vrbovca, a u Zagrebu je postavljena spomen-ploča u čast Marije Radić.

Lipovac je ocijenio da Društvo jača i razvija svoje aktivnosti te da to potvrđuju i podatci kako je, od spomenutih stotinjak akcija, oko 40 ostvareno upravo u zadnjih pet godina. Od sedam do sada objavljenih knjiga, u pet godina objavljeno su tri knjige, nastavljeno je i izlaženje glasila “Susreti”. Uvjeren je da će još bolji rezultati HČD-a uslijediti nakon proslave ovoga srebrnog jubileja za koji se, smatra, može reći da je “srebrni jubilej zlatnoga sjaja”.

HČD i njegov predsjednik slijede tradiciju predani modernim nastojanjima

Češki veleposlanik Vladimir Zavazal čestitao je Društvu i njegovu predsjedniku Marijanu Lipovcu na veliku entuzijazmu u promicanju hrvatsko-čeških odnosa i suradnje na brojnim područjma koju ostvaruju slijedeći tradiciju u skladu s modernim nastojanjima što je, rekao, prepoznato i u Češkoj.

Čestitke članovima i vodstvu HČD-a uputili su i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić koji je podsjetio da Čehe i Hrvate povezuje slična teška povijest te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s najavom da će nakon lokalnih izbora za  zagrebačkoga gradonačelnika, a zahvaljujući izmjenama gradskoga Statuta, od 21. svibnja, u Gradskoj skupštini biti šest zastupnika nacionalnih manjina. Time ćemo, rekao je, “proširiti horizonte i još jednom pokazati kako je Zagreb jedan od najotvorenijih europskih gradova i kada je riječ o multikulturalnosti”. Zagrebački gradonačelnik s okupljenima je podijelio i svoje poštovanje za poznatoga hrvatskog književnika Augusta Šenou koji mu je, rekao je, najdraži književnik zbog rečenice – Budi svoj!

Brojne okupljene pozdravili su i zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Tanja Novotni Golubić,predstavnik Saveza Čeha i predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba Juraj Bahnik, predsjednica Češke besede Zagreb Alenka Štokić, te predsjednik podružnice HČD-a u Omišu Tonći Stanić.

Knjiga je “osobna iskaznica” HČD-a

Antun Vujić istaknuo je, predstavljajući knjigu da je “ona osobna iskaznica Društva”, a ocijenio ju je i pothvatom iza kojega stoji puno rada. Povjesničar Robert Holjevac je pak ustvrdio kako i ova knjiga, kao i nastojanja članova HČD-a,  potvrđuju da “velike stvari ne nastaju preko noći”.  Osvrnuo se i na tisućgodišnje hrvatsko-češke veze i preporučio da se u Hrvatskoj više uči češki jezik.

Vlatka Banek objasnila je pak da su se u nastajanju knjige iskristalizirala barem dva pitanja: kako sročiti zanimljivo, čitljivo i nezamarajuće štivo i kako pomiriti dva gledanja na prošla vremena s obzirom na to da su se posla latila dva autora, različita po spolu, dobi, pogledu i stilu.

Posvjedočila je kako je autorima pisanje knjige oduzelo puno vremena, ali da su to činili s ljubavlju prema HČD-u, proučili arhiv Društva, svoja i tuđa sjećanja i bilješke, tražili, pronašli i razvrstavali sačuvani video, audio, foto i tiskani materijal. Nastojali smo pokazati ono u čemu smo uspjeli, ali jednako tako i ono što baš nismo dobro napravili, a izrazila je i nadu da su uspjeli, zaokružiti ono najbitnije.

Tekst: HINA

Foto: ZNA.HR

Leave a Reply