MILAN BANDIĆ: Kad se završi nova žičara i ja ću naučiti skijati

MILAN BANDIĆ: Kad se završi nova žičara i ja ću naučiti skijati

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić u društvu suradnika nazočio je početku radova na rušenju postojeće trase žičare Sljeme.

–  Kažu kroničari da je ova žičara koja se sada uklanja puštena u promet prije 54 godine, 1963. Prije deset godina 2007. nastao je kvar i ona je svih ovih godina van funkcije. Čekali smo deset godina, odnosno pedeset i četiri godine da napravimo novu žičaru, – rekao je gradonačelnik Milan Bandić, prilikom puštanja u rad druge faze izgradnje nove žičare na Sljemenu.

Žičara na Sljemenu puštena je u promet 27.srpnja 1963. godine, a za promet je zatvorena sredinom 2007. godine, nakon kvara na elektromotoru za koji je procijenjeno da je neisplativ za saniranje.

Stara žičara je bila duga 4017 metara, sastojala se od 13 rešetkastih stupova i 90 kabina sa po četiri putnika. Sa brzinom 3 m/s prevozila je po satu u jednom pravcu 450 putnika. Nova žičara koja bi u četiri faze trebala biti gotova u cijelosti do kraja 2018. godine trebala bi prevoziti 1500 putnika po satu, brzinom 6 m/s, sa 35 stupova i 84 kabine po 10 putnika.

-Za dva do tri tjedna raspisat ćemo natječaj za opremu koja će vrijediti od 15-17 milijuna eura. Ono što vam sigurno mogu jamčiti da ćemo napraviti novu žičaru do 2018. godine, prvu fazu smo jučer započeli rekonstrukcijom tramvajske pruge i okretišta na Dolju. Druga fazu započinjemo danas, a onda ide treća i četvrta faza ide izmjenama prostornog plana od zadnje stanice do vidikovca na Sljemenu. Vozit ćemo se u najmodernijim kabinama, sa duplo većom brzinom i tri puta više putnika nego što je do sada bilo. Ljudi sa krajnjih ishodišnih točaka našeg javnog prijevoza, će sa pancericama i skijama  doći do Dolja, a onda do Vidikovca na startnu poziciju skijanja. Živimo za taj dan. Možda do 2018. i ja naučim skijati, kad se sve to skupa završi. – rekao je gradonačelnik Bandić.

Investicija, obuhvaća uklanjanje stare žičare i čišćenje koridora za novu žičaru, iznosi oko 4,5 milijuna kuna. Završetak radova planiran je 15. lipnja 2017.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply