DOMINIK ETLINGER: Sutrašnja sjednica Zagrebačke skupštine je predizborna

DOMINIK ETLINGER: Sutrašnja sjednica Zagrebačke skupštine je predizborna

SDP-ov gradski zastupnik Dominik Etlinger kazao je u srijedu kako je iz dnevnog reda vidljivo da će sutrašnja sjednica Gradske skupštine biti predizborna, a ugovor o pročišćivaću otpadnih voda, koji će se kao točka naći na sjednici, nazvao je jednim od najnepovoljnijih jer odgovara samo koncesionaru, ne i gradu.

“Riječ je o jednoj predizbornoj sjednici i to se vidi po odlukama koje dolaze na nju”, ustvrdio je Etlinger na konferenciji za novinare zagrebačkog SDP-a uoči sjednice Gradske skupštine.

Svoje ocjene da je odgovor o pročišćivaču jedan od najnepovoljnijih što se tiče koncesije pravda podacima da će Grad za pročistač od 2004. do 2020. platiti 10,7 milijardi kuna, a od toga će koncesionar imati 6 milijardi kuna dobiti. Po njegovoj računici Grad bi, da je ugovor manje povoljan za koncesionara, mogao izgraditi 215 škola, 430 vrtića ili 27.000 kilometara vodovodne mreže te riješiti sve infrastrukturne probleme u gradu.

Na sjednici će se se naći i odluka kojom se želi omogućiti prijevoz bicikala autobusima, za koju Etlinger kaže da je parcijalno rješenje jer, među ostalim, ne nudi kako riješiti taj problem i što se tiče tramvaja. Upitno je, tvrdi, i kako će sve to funkcionirati jer je sva odgovornost prebačena na vozače bicikala. Vezano za odluku o izgradnju mreže dječjih vrtića kaže da se njome krši državni pedagoški standard, jer nedostaje 10.000 mjesta kako bi se osigurala primjena tog standarda.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Zvane Brumnić upozorava da mjesna samouprava nije dovoljno kvalitetno opremljena kadrovima da bi mogla raditi onaj posao koju na nju spusti grad. “Vijeća gradskih četvrti dobivaju od Gradskog ureda, Zagrebačkih cesta i Zrinjevca programe održavanja koje moraju izglasati, jer nisu u stanju sami u cijelosti to sagledati. S jedne strane vijećnici se nalaze ispred građana, a s druge strane kriterije im određuje netko drugi. Mislim da mjesnu samoupravu treba ekipirati tako da je u stanju odgovoriti na sve potrebe građana na svom području”, poručio je.

Za odluku o uvjetima, načinu i kriterijima sufinanciranja obnove pročelja višestambenih zgrada smatra kako nije sustavno napravljena. “U jednom dijelu, zaštićenim spomenicima kulture, energetska obnova neće biti u skladu s EU direktivama, što znači da se neće moći povući sredstva iz EU fondova, pa je logično da se ide samo u obnovu fasada. U svim ostalim dijelovima mislim da smo trebali objediniti ta dva projekta”, kazao je Brumnić.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply