Otkriven spomenik Ruđera Josipa Boškovića u Milanu

Otkriven spomenik Ruđera Josipa Boškovića u Milanu

U Milanu u parku Indro Montanelli, gradonačelnik Milan Bandić u društvu Damira Grubiše veleposlanika Hrvatske u Italiji, Ive Hraste Sočo, pomoćnice ministrice kulture,  predsjednice Hrvatske zajednice u Milanu Snježane Hefti,  otkrio spomenik proslavljenom hrvatskom  znanstveniku Ruđeru Josipu Boškoviću, koji je na današnji dan 13. veljače 1787. preminuo u Milanu.

-Osjećaj sreće, ponosa i ljubavi prema domovini u ovom trenutku ostvarenja dugogodišnjeg cilja,prožet je kroz sve nas koji smo doprinijeli ostvarenju davnog sna. Ovog hrvatskog velikana ostavljamo u nasljeđe građanima grada Milana i vjerujem kako će ovo veličanstveno djelo drugog velikana Ivana Meštrovića biti prepoznato kod svih posjetitelja ovog parka i spomenika.- rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

 Spomenik slavnog Dubrovčana izradio je kipar Ivan Meštrović, ovo je drugi odljev spomenika, dok se prvi odljev nalazi u Zagrebu na institutu Ruđer Bošković.
– Vrlo je važan ovaj događaj jer on povezuje dva vrlo značajna Hrvatska imena znanosti i kulture Ruđera Boškovića i Ivana Meštrovića, ali ne samo kao Hrvate nego i kao europejace koji su bili ispred svog vremena. Ovakvi događaju učvršćuju dobre odnose između Hrvatske i Italije koji su do sada bili jako dobri.- rekla je   Iva Hraste Sočo, pomoćnice ministrice kulture.
Ideja za postavljanje spomenika rodila se na početku prošlog stoljeća, prvi puta, drugi puta 1986. godine, kada kada se dogovarala antologijska Meštrovićeva izložba u Milanu, ali do realizacije dolazi tek danas.
Grad Zagreb 2011. godine preuzeo je inicijativu za postavljanje spomenika, a njena realizacija rezultat je dobre suradnje Grada Zagreba i Milana.
Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA
Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply