Zagreb dobiva Hrvatski vojni muzej

Zagreb dobiva Hrvatski vojni muzej

U Zagrebu će se izgraditi Hrvatski vojni muzej kao središnja nacionalna ustanova te vrste, u kojem bi poglavito bili eksponati vezani za Domovinski rat, ali i građa od prvih spomena Hrvatske i borbe Hrvata za svoju državu, dogovorili su u četvrtak u Gradskoj upravi pomoćnik ministra obrane Zoran Piličić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Na zatvorenom sastanku, održanom na inicijativu Ministarstva obrane, nazočili su i predstavnici Ministarstva kulture, Grada i Zagrebačkog holdinga, a potpredsjednika Vlade ministra obrane Damira Krstičevića, koji, iako najavljen, zbog obaveza nije nazočio, predstavljao je njegov pomoćnik Piličić.

Gradu Zagrebu, Ministarstvu kulture i odgovarajućim institucijama iz Ministarstva obrane dali su “ozbiljnu inicijativu za oživljavanje i izgradnje ‘Hrvatskog vojnog muzeja'”, a Zagreb kao glavni grad Hrvatske mjesto je gdje doista treba biti središnja, nacionalna ustanova Hrvatskoga vojnog muzeja, uz koju bi bile područne jedinice muzeja diljem Hrvatske, izjavio je nakon sastanka Piličić.

Predsjednik Tuđman još je 1993. aktom ustrojio Hrvatski vojni muzej 

Podsjetio je da se već 20 godina govori o Hrvatskom vojnom muzeju.

Prvi predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman još je 1993. svojim aktom ustrojio Hrvatski vojni muzej, a prvi ravnatelj je bio general Ante Roso, ali sve je ostalo na toj razini inicijative, ideje, razgovora, dodao je.

Kasnije je u Ministarstvu obrane ustrojena ustrojbena jedinica Hrvatskog vojnog muzeja, koji je danas Odjel pri Službi za informiranje, gdje marljivi djelatnici godinama skupljaju arhivsku građu, rekao je Piličić.

‘Tu su desetci i stotine velikih eksponata, više od 500.000 muzejskih jedinica vezano za multimedijalnu filmsku građu i sve ostalo. Sada smo došli u fazu gdje doista vrijeme jednostavno istječe i moramo nešto napraviti da bi Hrvatska dobila nacionalni Hrvatski vojni muzej, jer držimo da u ovom kontekstu i nedavne naše povijesti i svega, Hrvatska i njezini građani to zaslužuju’, istaknuo je pomoćnik ministra obrane.

U Hrvatskom vojnom  muzeju poglavito bi bili eksponati vezani za Domovinski rat, ali i građa od prvog spomena Hrvatske, od ranoga Srednjeg vijeka, gdje god se spominje Hrvatska i borba za hrvatsku državu.

Piličić je rekao da su na današnjem sastanku naišli na dobar odaziv Grada Zagreba, već idući tjedan ponovno će se sastati a do tada će Ministarstvo u pisanom obliku predložiti povjerenstvo s dinamikom i hodogramom poslova.

Početni postav Muzeja u nekoliko paviljona Zagrebačkog velesajma ?

Smatraju da bi početni postav muzeja trebao biti u nekoliko paviljona Zagrebačkog velesajma, na oko 50.000 četvornih metara, a od toga bi na 30.000 četvornih metara bio izložbeni prostor.

Pomoćnik ministra obrane rekao je kako zaista očekuju da će se poslije 20 i više godine dobrih ideja i nastojanja u sljedećem razdoblju realizirati Hrvatski vojni muzej, a projekt ima potporu i s najviše političke razine, u prvom redu od potpredsjednika Vlade i ministra obrane Krstičevića.

Na sastanku u Gradskoj upravi također je, na inicijativu Ministarstva obrane, dogovoreno da bi se od Uskrsa reaktivirala smjena povijesne straže na Trgu sv. Marka. Smjenu straže izvodit će Počasno-zaštitna bojna svake subote do jeseni, a to će i s turističkog aspekta biti veliki dobitak za Zagreb.

Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban rekla je da je to bio prvi inicijalni sastanak na kojemu su definirali buduću dinamiku, no još nisu definirali rokove ni konkretnu lokaciju na kojoj bi bio izgrađen Hrvatski vojni muzej. Dodala je kako će se o prijedlogu Ministarstva obrane da lokacija bude na Zagrebačkom  velesajmu, očitovati u sljedećih dva tjedna te odabrati alternativne lokacije ako Velesajam ne bude adekvatan.

Tek onda kada se odabere lokacija moći će se govoriti o pokretanju gradnje muzeja, a s obzirom da je riječ o nacionalnom, strateškom projektu Republike Hrvatske uložit će maksimalne napore da se realizira što prije u realnim rokovima, dodala je, napomenuvši da sada ne može reći koji su to rokovi.

Demo: Sve europske metropole imaju svoj vojni muzej

Voditelj Odjela za branitelje u Gradskom uredu za branitelje, Miodrag Demo, istaknuo je kako Hrvatski vojni muzej jako puno znači braniteljima,  naglasivši da sve europske metropole imaju svoj vojni muzej.

Ovo je prvi puta u povijesti Republike Hrvatske da se radi takav projekat. Grad Zagreb to zaslužuje, zagrebački branitelji i stanovnici Zagreba zaslužuju vidjeti čime se Hrvatska obranila i stvorila, istaknuo je Demo.

Kaže da će se ovaj put, s obzirom da Grad Zagreb ima korektne odnose s Vladom, “uzeti jedan vojnički tempo” te se nada da će se prije isteka mandata ove Vlade RH napraviti muzej, a očekuje da bi to moglo biti najkasnije za dvije godine.

Demo je zaključio da je takav muzej zbog obrazovnog procesa potreban i školskoj djeci, a s obzirom da je Zagreb i ‘turistička meka’, posjetit će ga i puno gostiju.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply