NOĆ MUZEJA 2017.: Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke otvoren do 22,00 sata

NOĆ MUZEJA 2017.:  Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke otvoren do 22,00 sata

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke pridružuje se ovogodišnjoj temi Noći muzeja Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo programom Marija Jurić Zagorka i Zinka Vilfan Kunc. Svjetski priznata i poznata operna diva, sopranistica Zinka Kunc, bila je prvakinja Opere HNK u Zagrebu od 1928.-1936., a 1937. prvi je put nastupila u njujorškom Metropolitanu. Zagorki je darovala lentu 1931. godine koju ćemo izložiti posjetiteljima/cama Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke.

Muzejski prostor predstavlja mogućnost kreativnog izražavanja u raznim medijima, dinamičan je, a za ovogodišnje Noći muzeja i ritmičan. Prepuštanje glazbi omogućava razvijanje karaktera, užitak i edukaciju, a građanstvo će u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke moći uživati u glazbenom programu/slušaonici rock opereGrička vještica zahvaljujući Croatia Recordsu.

Zagorkin politički angažman organizacijom prvih ženskih demonstracija na trgu Sv. Marka Lea Jager Kralj opisuje u prvoj epizodi svog stripa Zagorka biografija koju posjetitelji/ce mogu razgledati na izložbi u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke. U drugoj epizodi stripa autorica se bavi njezinom prisilnom udajom za dvostruko starijeg muškarca kojem je predstavljala izuzetno dobar miraz i ukazuje na položaj žena u Austro-ugarskoj monarhiji i (ne)prilikama s kojima su se susretale.

 DIY LED hologram s likom Zagorke, po uzoru na suvremenu svjetsku muzejsku praksu uvodi nas u novi medijski izričaj interpretacije sadržaja u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke. DIY LED hologram Zagorka temelji se na postojanosti vida (engl. POV – persistance ofvision), što je zapravo optička iluzija, pri čemu se LED tehnikom (tehnika svjetlećih dioda)vertikalnim linijama na kugli iscrtava slika. Zbogtromosti ljudskog oka i brzine vrtnje LED dioda,ona se u ljudskom mozgu projicira kao slika na kugli. Istodobno se projicira slika na obje polutke kugle, a zbog njezine zakrivljenosti dobiva se dojam holograma u 3D prostoru.Zahvaljujući suradnji s udrugom Radiona.org s prozora specijalizirane knjižnice Centra za ženske studije dočekat će vas Zagorka!

U Noći muzeja 2017. posjetitelji/ce će kroz stalni postav Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke saznati informacije o njezinom privatnom životu, spisateljskoj karijeri, aktivističkom i feminističkom radu i svjetski priznatom angažmanu u političkom novinarstvu.

Očekuju vas zbornici radova s Dana Marije Jurić Zagorke, Vodič Zagorkinim tragom na hrvatskom i engleskom jeziku i memorabilije Marije Jurić Zagorke(magneti, prigodne kuverte, blokovi, platnene vrećice).

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply