Na Cvjetnom održan jubilarni deseti Dan mimoza

Na Cvjetnom održan jubilarni deseti Dan mimoza

Deseti puta za redom na Cvijetnom trgu  održan je Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice što ga organizira Grad Zagreb, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatska liga protiv raka u suradnji s Centrom za zdravlje mladih grada Zagreba –Dom zdravlja Zagreb Istok i udrugom Zdravka, a sve s ciljem podizanja svijesti o prevenciji HPV infekcije i raka vrata maternice.

Akciju je došao podržati gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić, podpredsjenik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner.

-Pozivam sve žene, ne samo u Zagrebu već u cijeloj Hrvatskoj, da razmišljaju o svome zdravlju i redovito odlaze na preglede kako bi prevenirale bolest.

Rak vrata maternice jedno je od najčešćih oblika raka u žena između 20. i 49. godine života, a u 2015. od te je zloćudne bolesti umrlo 111 žena. Prema podacima Registra za rak, u 2014. je oboljelo 307 žena.

-Podržavam ovakve akcije, jer bolje je otići na jedan preventivni pregled, nego doći prekasno kada je bolest uznapredovala.- rekao je Andrija Mikulić, predsjednik  Gradske skupštine Grada Zagreba.

Dan mimoza održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske te pod počasnim pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply