Dan mimoza u subotu po deseti puta na Cvjetnom trgu

Dan mimoza u subotu po deseti puta na Cvjetnom trgu

U cilju prevencije raka vrata maternice, od kojega u Hrvatskoj svakoga dana obole tri a umre jedna žena, na zagrebačkom Cvjetnom trgu u subotu, 21. siječnja, po deseti puta će se održati Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u zagrebačkoj Gradskoj upravi.

Obilježavanje Dana mimoza organiziraju Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Grad Zagreb i Hrvatska liga protiv raka, a cilj mu je podsjetiti žene da je njihovo intimno zdravlje krhko poput cvijeta mimoze, te da su redoviti ginekološki pregledi, odnosno papa test, nužni za očuvanje njihova zdravlja.

Rak vrata maternice jedno je od najčešćih sijela raka u žena između 20. i 49. godine života, a u 2015. od te je zloćudne bolesti umrlo 111 žena. Prema podacima Registra za rak, u 2014. je oboljelo 307 žena.

Pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum istaknula je kako Zagreb od 2008. godine ulaže u edukaciju i prevenciju raka vrata maternice, te da po prvi puta bilježi pad broja oboljelih žena u odnosu na druge hrvatske regije.

Podsjetila je da je Zagreb za djevojčice i dječake prvih razreda srednje škole niz godina osiguravao besplatno cjepivo protiv humanog papiloma virusa (HPV), koji je glavni uzročnik te bolesti, te je cijepljeno oko 3000 mladih. Od 2015. cjepivo je mladima besplatno dostupno u cijeloj Hrvatskoj.

Jedan od glavnih uzročnika raka vrata maternice je dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice, a najčešći i najopasniji tipovi HPV-a koji ih uzrokuju su tipovi virusa 16 i 18.

Smatra se da je oko 60 posto spolno aktivnih žena i muškaraca bilo u kontaktu s virusom, te da je najkritičnije razdoblje za zarazu adolescentsko doba.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply