Djeca na stazi u Bakačevoj ulici učila skijati s Ivicom Kostelićem i Filipom Zubčićem

Djeca na stazi u Bakačevoj ulici učila skijati s Ivicom Kostelićem i Filipom Zubčićem

U nedjelju je u Bakačevoj ulici obilježen FIS World Snow Day kojom prigodom su se građanima na skijaškoj stazi u centru grada pridružili gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić i Filip Zubčić. Bilo je to šesto izdanje FIS World Snow Daya, koje se obilježavalo u 46 zemalja svijeta u kojima je bilo organizirano 478 različitih događanja kako bi se djeci pružila prilika za uživanje, ali i bolje upoznavanje sa sportovima na snijegu. U Zagrebu su djeca danas dobila jedinstvenu priliku napraviti svoje prve skijaške tragove zajedno s najboljim hrvatskim skijašem u povijesti, a u prvim koracima na snijegu pomogao im je i Filip Zubčić.

Gradonačelnik Bandić je povodom obilježavanja FIS World Snow Daya izjavio: „Velika je stvar da djeca mogu doći s roditeljima, bakama i dedama, i po prvi put se upoznati sa skijanjem. Dobro je da su naš Ivica i Filip tu s djecom koja u njima mogu vidjeti svoje uzore, da treniraju malo s njima i da osjete čar snjega na Bakačevoj ulici,“ rekao je gradonačelnik pohvalivši program FIS World Snow Daya.

„Bilo je prekrasno biti dijelom svih ovih događanja, prvo na utrci ukupnih pobjednika Svjetskog kupa, a sada zaključno i ovdje s djecom koja baš na stazi u centru grada prvi put u životu staju na skije. Kad bih morao birati, ne znam koji bi mi dio bio draži, jer svaki je jedinstven na svoj način i jednako sam uživao u oba,“ rekao je Ivica Kostelić nakon druženja s mnogobrojnom djecom koja su došla skijati u njegovom društvu.

Filip Zubčić je s oduševljenjem izjavio: „Ovo je super stvar i ovo je jedan super dan – prvi puta sam imao priliku nekoga učiti skijati. Ovako nešto nam treba svake godine!“

Marina Rajković iz Ski & Snowboarding Kluba Maksimir sumirala je kako je protekao cjelokupni program besplatnih škola za djecu u centru Zagreba od 06. do 14. siječnja: „Sve je prošlo u najboljem redu. Više od 1.100 djece se odskijalo u Bakačevoj ulici proteklih dana. Veliki broj njih je tu napravilo svoje prve korake na skijama, ali i na snowboardima. U snowboard parkiću su nam dolazila djeca od godinu i dva mjeseca, pa negdje do pet godina starosti“, sa zadovoljstvom je izjavila Rajković, i dodala, „ovo nije kraj proslave FIS World Snow Daya jer 28. siječnja imamo nastavak na Sljemenu kada će se održati FIS natjecanje u snowboardingu slow style, kojim ćemo zaokružiti proslavu dana snijega i djece na snijegu“.

S proslavom FIS World Snow Daya zatvorena je i staza u Bakačevoj ulici te su tako na najljepši mogući način zaključeni skijaški događaji na središnjem zagrebačkom trgu koji su započeli spektakularnom revijalnom utrkom ukupnih pobjednika Svjetskog kupa povodom proslave 50. godišnjice od prve utrke FIS Svjetskog kupa. Nakon što se stazom od Zagrebačke katedrale do Trga bana Josipa Jelačića spustilo 18 najvećih imena u povijesti svjetskog skijanja, među kojima su bili i naši Janica i Ivica Kostelić, zatim rekorderka po broju osvojenih Velikih globusa Annemarie MoserPröll, te prvi ukupni pobjednik Svjetskog kupa Jean-Claude Killy, skijaška staza u Bakačevoj ulici u proteklih tjedan dana bila je otvorena za djecu i građanstvo. U okviru kampanje Međunarodne skijaške federacije – FIS „Bring Children to the Snow“ oni najmlađi kao i odrasli mogli su skijati na stazi u samom centru grada te pohađati školu skijanja za djecu i odrasle.

Foto: KL-Photo

Leave a Reply