MILAN BANDIĆ: Vlada u Gradu Zagrebu ima pravog partnera za spas Imunološkog

MILAN BANDIĆ: Vlada u Gradu Zagrebu ima pravog partnera za spas Imunološkog

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je u četvrtak Vladi RH da u Gradu Zagrebu ima pravog, istinskog strateškog partnera za rješavanje problema Imunološkog zavoda, ali je i dodao da bi taj problem, ukoliko ga Vlada ne želi riješiti, Grad mogao preuzeti “na svoja leđa”.

“Tri godine se mučim k’o Jezuš Kristuš uvjeravajući ljude na državnoj razini, zajedno sa sindikatom Imunološkog

Zagreb, 12.1.2017 - Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sastao se sa predstavnicima sindikata Imunološkog zavoda.Na slici Željko Klaus,Mirna Šitum,Milan Bandić i Lidija Jagarinec. foto HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

Zagreb, 12.1.2017 – Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sastao se sa predstavnicima sindikata Imunološkog zavoda.Na slici Željko Klaus,Mirna Šitum,Milan Bandić i Lidija Jagarinec.
foto HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

zavoda i djelatnicima, da je to tvrtka od strateškog interesa i da država taj problem treba riješiti”, rekao je Bandić novinarima nakon sastanka s predstavnicima sindikata Imunološkog zavoda u Gradskoj upravi te dodao da bi volio kad bi Vlada i Grad to mogli “zajedno riješiti”.

Bandić je najavio da će 19. siječnja biti sastanak u Ministarstvu zdravstva kod ministra Milana Kujundžića na kojem će, kako je rekao, “okrenuti novu stranicu”. S tim u vezi, uskoro očekuje i sastanak kod premijera Andreja Plenkovića.

Uvjeren je da će premijer Plenković i ministar Kujundžić prihvatiti to što sindikat traži i što Grad Zagreb nudi kako bi se mogla spasiti tvrtka koja bilježi 126 godina i brend je i Zagreba i Hrvatske

Bandić: Nisu u pitanju novci nego projekt 

Strateški interes je da osiguramo proizvodnju na drugoj lokaciji, da napravimo pogone i zaposlimo ljude te da se krvni pripravci i dalje rade ondje gdje to ljudi najbolje znaju, poručio je Bandić.

Na pitanje ima li Grad Zagreb za to potrebne novce, Bandić je odgovorio da nisu u pitanju novci, već je u pitanju projekt.

Za kvalitetne projekte u ovom gradu i ovoj zemlji uvijek ima novca, samo je pitanje što je prioritet, a za Grad Zagreb je to prioritet, rekao je te upitao kakva je to država i Grad Zagreb ako zajedno nemaju 50 milijuna eura kako bi riješili strateški prioritet.

“To je pitanje političke odluke”, naglasio je, a na upit je li Grad Zagreb spreman dati 50 milijuna eura za spas Imunološkog zavoda, ukoliko Vlada ne pristane na njegov prijedlog, odgovorio je da jest.  “Međutim”, dodao je, “siguran sam da će oni prihvatiti ponudu i vapaj sindikata Imunološkog zavoda i Grada Zagreba da to riješimo zajedno”.

Sindikat: Država Hrvatska treba biti vlasnik Imunološkog zavoda

Predsjednik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske Željko Klaus rekao je da su prekjučer zatražili sastanak s Bandićem, te ministrima zdravstva i državne imovine, a Grad Zagreb je reagirao prvi.

Klaus je izvijestio da je stajalište sindikata da država odnosno Vlada RH mora riješiti problem Imunološkog zavoda i to što prije “jer inače Imunološkog zavoda više neće biti”.

“Ukoliko država to ne može ili ne želi, onda je stav sindikata vrlo jasan – onda idemo zajedno s Gradom Zagrebom u priču spasa Imunološkog zavoda”, istaknuo je te dodao kako sindikat ne prihvaća nikakve druge strateške partnere osim Grada Zagreba. “Najsigurniji je Imunološki u državi i u ovome Gradu”, rekao je pojasnivši da je Imunološki zavod strateški i da je od javnog interesa, a da privatnici mogu investirati u milijun drugih stvari u državi.

Očekuje da će na sastanku u Ministarstvu zdravstva 19. siječnja i država reći svoj stav, ali se nada da će sindikati i prije tog datuma biti kod ministra Kujundžića.

Na pitanje kako komentira što je Kujundžić osnovao povjerenstvo i to što bi odgovor trebao stići za pet mjeseci, Klaus kaže da je pet mjeseci dugo, jer radnici Imunološkog i cijela priča oko Imunološkog ne mogu dotad izdržati.

Sindikalna povjerenica u Imunološkom zavodu Lidija Jagarinec istaknula je kako dugi niz godina vjeruje u sretan završetak te poručuje kako je važno sačuvati proizvodnju. Priznala je da sada ima puno manje vjere u spas Imunološkog nego prije tri i pol godine, ali kaže da “još uvijek nisu sve lađe potonule i da će, dok ima i malo prostora, uvijek držati glavu iznad vode”.

Tekst: HINA

Foto: HINA/Tomislav PAVLEK

Leave a Reply