“Hamlet” beogradskog JDP-a u utorak u zagrebačkom HNK

“Hamlet” beogradskog JDP-a u utorak u zagrebačkom HNK

U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u utorak, 10. siječnja gostovat će Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda s predstavom “Hamlet” Williama Shakespearea u režiji Aleksandra Popovskoga i s Nebojšom Glogovcem u naslovnoj ulozi, izvijestili su iz HNK.

Gostovanje je nastavak suradnje dvaju kazališta obnovljene prošle godine, u sklopu koje je u siječnju u Zagrebu izveden Molièreov “Uobraženi bolesnik” u režiji Jagoša Markovića, a zagrebačko je kazalište u Beogradu gostovalo s Krležinim “Vučjakom” u režiji Ivice Buljana.

Prema riječima dramaturga predstave Gorana Stefanovskoga, u ovom se “Hamletu” preispituje ratna groznica, paranoja, vanjskopolitička situacija.

“Hamlet je tragedija, ali kriza donosi razrješenje”, rekao je makedonski redatelj u povodu predstave, navode iz HNK. Hamlet, dodaje Popovski, dolazi kako bi ukazao na počinjenu nepravdu. “Vjerujem kako nepravda ne može ići u nedogled; u jednome trenutku će udariti o zid. I to uskoro. Svijet ne može predugo stajati na nepravdi. Sad mi se čini kako je vrijeme da se nepravda ispravi”, ističe.

Zagreb, 08.01.2017 - U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u utorak, 10. sijeènja gostovat æe Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda s predstavom "Hamlet" Williama Shakespearea u režiji Aleksandra Popovskoga i s Nebojšom Glogovcem u naslovnoj ulozi, izvijestili su iz HNK. foto HINA/ HNK/ Nenad Petroviæ/ ds

Zagreb, 08.01.2017 – U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u utorak, 10. sijeènja gostovat æe Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda s predstavom “Hamlet” Williama Shakespearea u režiji Aleksandra Popovskoga i s Nebojšom Glogovcem u naslovnoj ulozi, izvijestili su iz HNK.
foto HINA/ HNK/ Nenad Petroviæ/ ds

Za ulogu jednoga od najpoznatijih tragičnih junaka, Popovski je izabrao Nebojšu Glogovca, istaknutoga filmskog i kazališnog glumca, hrvatskoj publici poznatog i po nedavnoj ulozi u filmu Rajka Grlića “Ustav Republike Hrvatske”.

Uz Glogovca u predstavi glume Jasna Đuričić, Nikola Rakočević, Jovana Stojiljković, Goran Šušljik, Vlasta Velisavljević, Bojan Dimitrijević, Miloš Samolov i Boris Milivojević.

Scenografiju potpisuju NUMEN i Ivana Jonke, kostimografkinja je Maria Marković, skladatelj Kiril Džajkovski, a dizajneri video projekcija Lana Cavar i Timy Šarec.

Popovski je dosad režirao više od 30 predstava, a u zagrebačkome HNK Shakespeareovu dramu “Na tri kralja ili kako hoćete”, 2012. godine. Redovito gostuje u Makedoniji, Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Danskoj, Austriji, Turskoj, Švedskoj i Italiji.

Ova adaptacija Hamleta premijerno je izvedena u rujnu 2016. na sceni “Ljuba Tadić” Jugoslovenskoga dramskog pozorišta.

Foto: HNK Nenad PETROVIĆ

Leave a Reply