ANDRIJA MIKULIĆ: Podržat ćemo proračun Grada Zagreba za 2017.

ANDRIJA MIKULIĆ: Podržat ćemo proračun Grada Zagreba za 2017.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine i gradskog HDZ-a Andrija Mikulić najavio je u utorak da će Klub zastupnika HDZ-HSP AS-BUZ podržati gradski proračun za 2017., s obzirom da je gradonačelnik Milan Bandić najavio prihvaćanje njihova dva amandmana vrijednih 202 milijuna kuna, pa se taj proračun, kaže, ipak može smatrati razvojnim.

“S ovim amandmanima reda veličine 202 milijuna kuna možemo napokon govoriti o razvojnom proračunu za 2017. godinu, koji zatvara dugogodišnja obećanja gradonačelnika koja nije uspio realizirati u svojih 16 godina vladavine Gradom Zagrebom. I jednostavno, danas ćemo na taj način dobiti proračun Grada Zagreba, proračun Zagrepčanki i Zagrepčana, a ne proračun gradonačelnika Milana Bandića”, izjavio je Mikulić na konferenciji za novinare u Skupštini. Ponovio je kako će Klub HDZ-HSP AS-BUZ podržati proračun ako budu prihvaćeni njihovi amandmani, jer “bez tih amandmana to bi bila čista utopija”.

Prvi amandman financijski je “težak” 70 milijuna kuna, namijenjenih komunalnoj infrastrukturi društvene djelatnosti, za male komunalne akcije u vijećima gradskih četvrti. Ta sredstva u prvoj bi fazi išla na izradu dokumentacije, kako je, kaže Mikulić, ne bi dogodilo da ne budu ciljano namijenjena, a potom će ići faza realizacije.

Drugim amandmanom traži se 132 milijuna kuna više za gradske projekte, odnosno za kapitalne objekte, a na taj će se način, tvrdi, realizirati sve ono što je gradonačelnik Bandić dugo obećavao, a nije realizirao.

“Išli smo potpuno ciljano da nam se ne može desiti dislokacija sredstava, micanje sa stavke na stavku, s pozicije na drugu poziciju, i to posebno kada je u pitanju izborna kampanja. I na taj način smo jednostavno ograničili – radi se o 202 milijuna kuna. Dakle, konkretni projekti, zatvaramo neke projekte”, istaknuo je čelnik zagrebačkog HDZ-a.

Kao primjere objekata koje se želi urediti ili izgraditi naveo je Trg dr. Franje Tuđmana na Črnomercu, izgradnju nekih objekata u istočnom dijelu grada, gradnju sportske dvorane za školu u Granešini, za što je amandmanom predviđeno 25 milijuna kuna. Tu je i projekt tržnice sa strategijom razvoja natkrivenih gradskih tržnica, dok je 30 milijuna kuna namijenjeno gradnji sljemenske žičare, a za denivelaciju rotora Remetinec 20 milijuna kuna. Zahtijeva se i obnova gradskih fasada na Gornjem gradu, a jedna od većih stavaka je produžetak Branimirove, također projekt koji se godinama obećava, a nikada nije realiziran.

Na novinarski upit zašto njihovih 30 milijuna kuna za sljemensku žičaru, kad je Bandiću to kapitalni projekt čiju je realizaciju najavio početkom iduće godine, predsjednik Kluba HDZ-HSP AS-BUZ Mario Župan (HDZ) rekao je da je Bandić za žičaru u proračunu predložio 10 milijuna kuna, a oni dodatnih 30 milijuna kuna. “Deset milijuna kuna je za projektnu dokumentaciju, a 20 milijuna za početak prve opreme – sajli”, rekao je Župan.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply