U subotu utrka po stepenicama “Zagrepčanka 512”

U subotu utrka po stepenicama “Zagrepčanka 512”

Utrku “Zagrepčanka 512” trčat će u subotu, 10. prosinca, po peti puta hrvatski građani i vatrogasci, a prikupljeni prihod ide udruzi Hrvatska udruga leukemija i limfomi (HULL), najavljuje organizator utrke Društvo športske rekreacije – Aktivan život.

Jedinstvena vertikalna utrka od 490 stepenica, kojoj je cilj na 25. katu Zagrepčanke, održava se u povodu obilježavanja “Mjeseca borbe protiv ovisnosti”. Organizirana je po uzoru na najpoznatiju utrku po stepenicama u Empire State Buildingu u New Yorku.

Zbog velikog interesa za utrku, organizatori su produljili rok za online prijave do četvrtka, 8. prosinca, i pozivaju građane da se do tada prijave jer na dan utrke neće biti moguća prijava ni uplata startnine od 50 kuna.

DVD Sesvetski Kraljevec organizira i humanitarnu utrku vatrogasaca, koji do vrha Zagrepčanke trče s opremom teškom do 10 kilograma.

Hrvatska utrka dio je svjetskog udruženja Towerrunning World Association, te se boduje u svjetskom kupu u trčanju stepenicama.

Stazu od 490 stepenica visokih 17 centimetara najbrže je lani pretrčao Matjaž Mikloša iz Slovenije u rekordnom vremenu od 2,34 minute, dakle trebalo mu je malo više od 6 sekundi po katu. U ženskoj kategoriji prije dvije godine rekord od 3,11 minuta postavila je Karmen Klančnik iz Slovenije.

Tekst: HINA

Foto: HINA/Lana SLIVAR DOMINIĆ

Leave a Reply