Nika Barić i Nikolina Jelenić dobitnice nagrade Luka Ritz-Nasilje nije hrabrost

Nika Barić i Nikolina Jelenić dobitnice nagrade Luka Ritz-Nasilje nije hrabrost

U povodu Međunarodnog dana tolerancije, održana  je svečana dodjela nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost, ovogodišnje dobitnice nagrada su Nika Barić, učenica Osnovne škole “Kustošija” i Nikolina Jelenić, učenica Tehničke škole “Ruđer Bošković”, nagradu su im dodijelili predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikuluć i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

 

– Dragi moji mladi prijatelji,  Nasilje nije hrabrost,  svatko onaj tko možda bude u dvojbi jednog dana, nasilje je kukavičluk! Samo kukavica poseže za nasiljem. Posegnut će za nasiljem jer mu nedostaje hrabrosti da riječima izrazi svoje osjećaje, svoje strahove i probleme. No, naglasio bih ovdje prvi put jednu drugu stvar, a to je da je i nasilnicima naša pomoć jako potrebna. Stoga i ovom prigodom pozivamo roditelje, učitelje, odgajatelje, da iz svakog djeteta nastojimo izvući ono najbolje, ono dobro. Da ne budemo slijepi za probleme koje pojedinci nose u sebi. Jer nasilje nije hrabrost, već je hrabrost ustati i izboriti se za ono što je pravedno i što je istina! Još jednom, Nika i Nikolina, čestitam vam, zaslužile ste ovu nagradu i svoje pozitivne vibracije nastavite širiti. Nastavite biti primjeri ovome društvu!. – rekao je Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da se svatko treba suočiti sam sa sobom i razmisliti isplati li se napraviti zlo ili učiniti makar jedno dobro djelo više nego proteklog dana.

Dobitnica nagrade Nika Barić poručila je mladima da budu društveno aktivni te da pokušaju pomoći djeci koja ne mogu sve sama napraviti.

“Nasilje nije način da se riješi neki problem”, kazala je Nikolina Jelenić te poručila mladima koji na taj način “rješavaju probleme” da prije toga razmisle koliko je to štetno za njih i za okolinu. Ovom nagradom, dodala je, moramo širiti dalje takvu svijest.

Osnovnoškolka Nika Barić uzorna je učenica, “hrabra je, čvrsta i ustrajna, nepokolebljiva u pomaganju onima kojima je to potrebno”. Sudjeluje u raznim humanitarnim akcijama (UNICEF, Caritas…), nesebično daruje svoju prekrasnu dugu kosu Udruzi ‘Kosa ljubavi’ za djecu oboljelu od malignih bolesti. Unatoč tomu što naporno trenira, uspješno se natječe, putuje i osvaja medalje, stigne se brinuti i o djeci s Downovim sindromom, navodi se, među ostalim, u obrazloženju nagrade učenici Niki Barić.

Srednjoškolka Nikolina Jelenić također je uzorna učenica “skromna, savjesna i vrijedna” te da ostvaruje izvrstan uspjeh kao polaznica obrazovnog programa tehničara za očnu optiku. U slobodno vrijeme pomaže slabijim učenicima u savladavanju nastavnog gradiva, promovira proslave i zabave bez cigareta, alkohola i droga. Angažirala se u akciji za beskućnike u kojoj su im izrađivali naočale nakon što su im studenti optometrije odredili dioptriju, te na Svjetskom prvenstvu u preciznoj orijentaciji za osobe s invaliditetom, u sakupljanju čepova u korist Udruge oboljelih od leukemije i limfoma, u akciji Zagrli za rijetke bolesti, u prikupljanju novca i kupnji školskog pribora za zajednicu Roma u Dardi.

Nagrada “Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost” dodjeljuje se od 2009. u spomen na tragično preminuloga maturanta Luku Ritza koji je podlegao brutalnim ozljedama napadača. Nagrada se dodjeljuje učenicama i učenicima osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj za promicanje tolerancije i škole bez nasilja, a sastoji se od priznanja i novčane naknade.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA//HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

 

Leave a Reply