Zagrebački HSLS za preimenovanje Zrinjevca i postavljanje spomenika Nikoli Šubiću Zrinskom

Zagrebački HSLS za preimenovanje Zrinjevca i postavljanje spomenika Nikoli Šubiću Zrinskom

Zagrebački HSLS konferencijom za novinare na Zrinjevcu izvijestio je o pokretanju inicijative za preimenovanjem toga trga iz Trga Nikole Zrinskog u Trg Nikole Šubića Zrinskog te postavljanju spomenika tom hrvatskom velikanu.

HSLS-ov prijedlog preimenovanja trga na dnevnom je redu za sjednicu gradskog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova, a prijedlog za izgradnju spomenika stranka će podnijeti na sjednici gradske Skupštine početkom prosinca, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj su govorili politička tajnica stranke Dorica Nikolić te predsjednik gradskog HSLS-a Alen Ostojić, a potporu inicijativi u ime Hrvatskog plemićkog zbora dao je njegov potpredsjednik Branko Cindro.

Spomenik ili bista, prema prijedlogu HSLS- bio bi na cvjetnom otoku, uz biste šest drugih hrvatskih velikana (Krste Frankopana, Ivana Mažuranića, Andrije Medulića, Juraja Klovića, Nikole Jurišića i Ivana Kukuljevića) koje se već nalaze na trgu, a nasuprot Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) koja, kako je istaknuto, podupire promjenu imena trga.

Želimo da se vidi da su korijeni Nikole Zrinskoga bili Šubić, ističe Nikolić. “A Šubići sigurno nisu Mađari. To je podatak, da je Nikola Šubić Zrinski hrvatski velikan i da je stajao na braniku Europe. I sad kad smo u EU, umjesto da se bavimo stvarima koje će nas razlikovati i pokazati koji je doprinos Hrvatske i njezinih velikana u stvaranju Europe, mi i sami zanemarujemo svoje velikane, njegujemo neke lažne velikane”, ustvrdila je Nikolić te dodala da je žalosno da Zagreb nema spomenik Šubiću Zrinskom.

Upozorila je i da se ni Hrvatska, niti Zagreb, za razliku od Mađarske, nisu iskazali u prigodi 450. obljetnice Sigetske bitke u kojoj je sudjelovao i Šubić Zrinski.

Čelni čovjek zagrebačkog HSLS-a Ostojić dodaje kako je upravo ta obljetnica, jer je Sabor ovu godinu proglasio Godinom Nikole Šubića Zrinskog, pravi trenutak za preimenovanje trga. Riječ je o hrvatskom velikanu i nacionalnom junaku, ako se sagledava značaj Sigetske bitke prije 450 godina, ističe Ostojić te izražava vjeru da će prijedlog preimenovanja trga, kao i postavljanja spomenika dobiti potporu zagrebačkih zastupnika.

Novinari su Ostojića pitali i za komentar ponovnog postavljanja terase na Cvjetnome trgu, sada kod ulaza u centar “Cvjetni”, nakon što je odlukom gradonačelnika Milana Bandića prije mjesec dana zaustavljen jedan takav pokušaj na sjevernoj strani Cvjetnoga trga, a koji je izazvao burno negodovanje javnosti.

Ostojić kaže kako mu kao građaninu, jer nije stručnjak u tom području, ne izgleda da je sve u skladu sa „svim gabaritima koji se nalaze u normativnim aktima grada Zagreba“.

“Bojim se da je interes investitora iznad interesa građana i sve dok ne donesemo kvalitetnu strategiju upravljanja javnim prostorima grada Zagreba imat ćemo takav grad“, kaže Ostojić te dodaje da se građani moraju svojim stavovima uključiti u rasprave oko izgleda bilo kojeg javnog prostora u Zagrebu.

Tekst: HINA

Foto: HINA/Robert KOREN

Leave a Reply