Otvorena izložba “Vukovar i Škabrnja u Zagrebu – 25 godina poslije”

Otvorena izložba “Vukovar i Škabrnja u Zagrebu – 25 godina poslije”

Izložba “Vukovar i Škabrnja u Zagrebu – 25 godina poslije” otvorena je  u ponedjeljak u Gradskoj upravi u znak poštovanja, svima koji su prije 25 godina u tim mjestima, svojim dijelima i životima, stvarali Domovinu i obranili je od velikosrpskog agresora.

Izložbu o stradanju, progonu, obnovi i povratku, ciklus od 1991. do 2016. godine, fotografija, novinskih članaka i memorabilija iz vremena Domovinskog rata su u predvorju zagrebačke Gradske uprave zajednički otvorili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i supruga poginulog, jednog od legendarnih zapovjednika obrane Vukovara Blage Zadre, Katica Zadro.

Gradonačelnik Bandić poručio je kako mržnja razara i ubija, oprost je smiraj duše, a zaborav je gubitak identiteta i mi nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti. Izložba ima samo jednu zadaću – približiti stradanje Vukovara i Škabrnje 25 godina poslije gradu Zagrebu.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir podsjetila je da su Vukovar i Škabrnja teško stradali u obrani hrvatskog suvereniteta i okupirani su na isti dan. Sjećamo se stradanja i progona, masovnih grobnica i pokopa , kazala je Alvir i dodala kako je izložba početak niza aktivnosti kojima ostavljamo u nasljeđe budućim naraštajima. I reći ću vam samo još jednu stvar: Zapamtite Vukovar, poručila je Alvir.

Predsjednica udruge “Vukovarske majke“ Manda Patko koja je preživjela strijeljanje i torture u logoru Begejci, kazala je kako je sve to iza nas i tako treba ostati, ali mora se znati što se događalo u Vukovaru i Škabrnji i svim drugim okupiranim hrvatskim mjestima. Podsjetila je da je Vukovar prije rata bio jedan od najbogatijih hrvatskih gradova, a sada je među najsiromašnijima i u njemu se teško živi jer nema posla.

Predsjednik Kluba veterana 148. brigade Hrvatske vojske Milan Zanoški najavio je brojna događanja u sklopu obilježavanja stradanja Vukovara, od kojih je posebno istaknuo tradicionalni program paljenja svijeća u Ulici grada Vukovara, pod sloganom: “I reći ću vam samo još jednu stvar: Zapamtite Vukovar !”

Podsjetio je da je program obilježavanja stradanja Vukovara već započeo 9. studenoga kada je u Vukovaru u pješačkoj zoni postavljena izložba fotografija s prošlogodišnjeg obilježavanja . U subotu 12. studenoga iz Vukovara smo u Zagreb donijeli svjetlo mira – simbol povezanosti Vukovara i Zagreba. U četvrtak 17. studenoga u 17 sati u Zagrebu bit će ispraćaj biciklista ispred parka 148. brigade, na križanju Olipske i Ulice grada Vukovara koji će krenuti prema Vukovaru.

Središnji dio programa bit će istoga dana kada će se duž Ulice grada Vukovara zapaliti tisuće lampiona, a nakon toga u 18,30 sati bit će održano središnje obilježavanje uz nastup poznatih dramskih umjetnika, Vojnog orkestra HV-a, i niza postrojbi HV-a i redarstva na platou kod križanja Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice.

Sutradan 18. studenoga brojna izaslanstva braniteljskih udruga otputovat će u Vukovar i Škabrnju i nazočiti državnim protokolima, a u Zagrebu će zagrebačka nadbiskupija organizirati misu za sve branitelje i žrtve Vukovara, Škabrnje i Hrvatske u crkvi Sveta mati slobode s početkom u 19 sati. Potom branitelji Vukovaru i Škabrnji poklanjaju koncert “Zapamtite Vukovar!” uz sudjelovanje Simfonijskog orkestra Hrvatske vojske, zbora i orkestra policijske akademije i niza dramskih i glazbenih umjetnika.

U Donjoj Dubravi u Vukovarskoj ulici i braniteljske udruge u četvrtka 17. studenoga, također nakon mise u župnoj crkvi svetog Mihaela, organizirat će postavljanje zapaljenih svijeća. Obilježavanju su se pridružili i Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Gradski ured za obrazovanje i sport svojim preporukama da učenici osnovnih i srednjih škola u Ulici grada Vukovara u 18 sati paljenjem lampaša pridonesu sjećanju na žrtve, rekao je Zanoški.

Pročelnik Gradskog ureda za branitelje Miodrag Demo naglasio je kako grad Zagreb uvijek stoji iza obilježavanja stradanja Vukovara i pale se lampioni duž Vukovarske. Sinoć je prikazan film Ovčara – neispričana priča, podsjetio je Demo i pozvao institucije da rade svoj posao u pronalaženju krvnika koji su počinili zlodjela na Ovčari i Vukovaru. Grad Zagreb nikad neće zaboraviti Vukovar, popisana je i povelja o prijateljstvu i Zagreb će se i dalje brinuti o Vukovaru, poručio je Demo.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply