MUO: Orašar – najljepša božićna bajka

MUO: Orašar – najljepša božićna bajka

Muzeju za umjetnost i obrt, u predbožićno i božićno vrijeme donosi muzejski prikaz priče o proslavljenom baletu i omiljenoj priči o svijetu odrastanja, maštanja i snova, izložba “Orašar – najljepša božićna bajka”, otvara se 27. studenog 2016.

– Za ovakvu bi izložbu uobičajeno bilo raditi s više dokumentarnog materijala koji je fotografskog tipa, no akcent je na artefaktima, pa smo istaknuli zastor i kostime, sve ono što smo mogli dobiti od originala. –  rekla je autorica i kustosica izložbe Arijana Koprčina na konferenciji za novinare.

Izložit će se kostimi, skice, fotografije i scenografski kartoni praizvedbi “Orašara” iz prestižnih kulturnih ustanova, počevši od Državnog muzeja za kazalište i glazbu iz Sankt Peterburga, grada u kojem je balet praizveden 1892. godine.

Zaklada milanskog Teatra alla Scala omogućila je kostime iz “Orašara” izvedenog 1968/69., u koreografiji i režiji Rudolfa Nurejeva, a Kolekcija Yuresha, primabalerine Belinde Wright i Jelka Jureše s izvedbi u London Festival Balletu i Teatru la Fenice šezdesetih i sedamdesetih godina.

Bit će tu i artefakti Berlinske državne opere, raskošne produkcije iz 2013., osmišljene prema originalnim i kostimografskim rješenjima, te fundusa zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta i Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU.

Saša Šekoranja, koji je uz Deana Franića autor likovnog oblikovanja izložbenog postava, smatra kako je ta izložba i sam “Orašar” uvijek bio sjajan nagovještaj Božića oko kojega uvijek postoji veliko uzbuđenje.

Ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović rekao je kako se iz “male slatke ideje” projekt pretvorio u izuzetnu izložbu kakva još nikada dosad nije bila ostvarena na tu temu, a novost je da će se, s obzirom da se očekuje veliki interes, ulaznice pustiti u pretprodaju, a Muzej će i raditi nedjeljom.

– Izložbu vidimo i kao jedno od ispunjenja misije Muzeja da se baletna baština počne razumijevati kao važan segment naše kulturne baštine i da se promijen odnosa prema kazališnoj baštini koja nije u potpunoj mjeri zaštićena. –  istaknuo je.

Izložbom se obilježava i 85 godina od prve integralne izvedbe “Orašara” na sceni zagrebačkog HNK, za koji je koreografiju i režiju potpisala ruska balerina i pedagoginja Margareta Froman.

Izložbu će pratiti opsežan katalog s nizom tekstova i popratni program, od radionica i igraonica do modnih revija i predavanja, a kako se u vrijeme zagrebačkog adventa očekuje i veliki broj inozemnih turista, organizirat će se stručna vodstva na engleskom.

Izložba će biti otvorena do 26. veljače iduće godine.

Tekst: HINA

Foto: HINA/Dario GRZELJ

Leave a Reply