Kuščević i Bandić: Do kraja studenoga spajanje katastra i zemljišne knjige Zagreba

Kuščević i Bandić: Do kraja studenoga spajanje katastra i zemljišne knjige Zagreba

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević u utorak je nakon sastanka sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem najavio kako do kraja studenoga očekuju dovršetak spajanja podataka iz katastra i zemljišne knjige Grada Zagreba, a Bandić je izjavio da bi do kraja godine trebali početi radovi na izgradnji nove sljemenske žičare.

Kuščević je nakon sastanka novinarima rekao da se razgovaralo o  zajedničkom informacijskom sustavu zemljišnih knjiga i katastra, te o žičari na Sljemenu i s tim u vezi dva urbanistička plana koje Ministarstvo izrađuje za Zagreb.

“Dovršili smo cijelu Hrvatsku i u tijeku je proces spajanja katastra i Grada Zagreba, gdje očekujemo da ćemo posao dovršiti do kraja mjeseca”, istaknuo je Kuščević. Naglasio je veliki značaj zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra za Hrvatsku, jer se prvi put podaci iz katastra i zemljišnih knjiga objedinjuju u jednu bazu podataka.

Što se tiče sljemenske žičare, Kuščević kaže da se moraju prethodno izraditi dva urbanistička plana. U tijeku je prikupljanje mišljenje, nakon toga kreće javna rasprava, a paralelno s time i procjena utjecaja na okoliš. Najavio je da će dokumentacija biti gotova početkom sljedeće godine.

Bandić je podsjetio da se na tome radi već dvije godine, prvo je trebalo završiti prostorni plan, a sada su u pitanju mišljenja koja su zatražili od nove Vlade jer tehnička Vlada to nije mogla odraditi.

“Čim to bude gotovo krećemo od Mihaljevca do Dolja i od Dolja do zadnje stanice žičare, a druga faza bit će od zadnje stanice žičare do vidikovca”, poručio je Bandić. Do kraja godine trebali bi započeti radovi na pruzi Mihaljevac-Dolje i rušenje stupova i žica na postojećoj trasi žičare, a druga faza trebala bi završiti do polovice iduće godine.

Bandić je novinarima rekao da ga je Kuščević informirao o energetskoj učinkovitosti višestambenih objekata zajedničke namjene, kulturnih objekata i svega za što Zagreb može aplicirati na sredstva koja su putem Ministarstva dodijeljena jedinicama lokalne samouprave.

Tekst: HINA

Foto: HINA/Zvonimir KUHTIĆ

Leave a Reply