Umro Neven Mijač, virtuoz usne harmonike

Umro Neven Mijač, virtuoz usne harmonike

Zagrebački bluzer i virtuoz usne harmonike Neven Mijač preminuo je u ponedjeljak navečer u 52. godini života nakon dugotrajne borbe s teškom bolešću, izvijestila je u utorak Hrvatska glazbena unija.

Ovaj virtuozni glazbenik rođen je 1965. u Zagrebu. Glazbom se bavio od djetinjstva – od šeste godine svirao je violončelo, a od šesnaeste usnu harmoniku.

Studirao je na Glazbenoj akademiji u Zagrebu, a s dvadesetak godina odlazi u Pariz, gdje živi kao studijski glazbenik, svirač u metrou i pariškim klubovima.

Početkom 80-ih priključuje se grupi “Telefon“, koja kasnije nastavlja djelovanje kao “Telefon Blues Band”.

Surađivao je, svirao i snimao s brojnim hrvatskih glazbenicima od kojih su se na dugom popisu našli Crvena jabuka, Neno Belan, Arsen Dedić i Josipa Lisac.

Na krilima prokušanih blues standarda, Neven Mijač je u društvu glazbenika, Eduarda ‘Jimmy’ Matešića, Roberta Vnuka, Alena Svetoperića i Damira Šomena objavio posljednji album “Nothing Toulouse“ istoimenog blues benda.

Dobitnik je Nagrade “Status” za najboljeg instrumentalista na usnoj harmonici u Zabavnoj, pop-rock i urbanoj glazbi 2000., 2006., 2012. i 2014.

Tekst: HINA

Foto: HINA/HGU

Leave a Reply