U Staroj gradskoj vijećnici 43 darivatelja krvi dobilo zahvalnice

U Staroj gradskoj vijećnici 43 darivatelja krvi dobilo zahvalnice

U povodu Nacionalnog dana darivatelja krvi i 63 godine rada Crvenog križa na provedbi programa prikupljanja krvi, 43 darivatelja, koji su krv dali 35, 50, 55, 75, 100, 125 i 200 puta, u utorak su na svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu dobili zahvalnice.

Ukupno je 78 “jubilarnih” darivatelja krvi, ali nisu svi bili u mogućnosti doći na svečanost zbog radnih i drugih obaveza.

Rekorder među darivateljima je Silvio Puljčan, koji je krv darovao 200 puta. Kad je prvi put dao krv imao je 18 godina, a danas mu je zahvalnicu uručio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Zdravko Kučinić i Ivan Petković krv su darovali 125 puta, a Antun Dravinski, Stjepan Fuček, Branko Juratovac, Miljenko Posilović, Vjekoslav Račić, Vinko Razum, Ivan Reščić, Nikola Štokan i Branko Zeman krv su darovali 100 puta. Njima su zahvalnice uručili izaslanice ministrice demografije, obitelji, mladih i socijalne politike te ministra zdravstva – Maja Vučinić Knežević i Ružica Palić Kramarić, kao i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić.

“Želimo vam zahvaliti na plemenitosti i humanosti, dati vam podršku, jer upravo zbog vašeg angažmana svakodnevno se spašavaju ljudski životi, te se pruža pomoć bolesnicima i unesrećenima. Krv je sve češće jedini spasonosni lijek i predstavlja neprocjenjivo nacionalno bogatstvo. Temelj nacionalnih zaliha krvi čine redoviti darivatelji krvi”, poručila je izaslanica ministra zdravstva Milana Kujundžića, njegova pomoćnica Ružica Palić Kramarić.

Zahvaljujući darivateljima krvi u Hrvatskoj se godišnje prikupi 38 doza krvi na 1000 stanovnika, a taj rezultat ostavlja prostora za daljnji razvoj i napredak dobrovoljnog darivanja krvi, rekla je.

Dodala je da je lani na području Zagreba prikupljeno 68.000 doza krvi i osigurano oko 150.000 krvnih pripravaka za transfuzijsko liječenje, a prisjetila se i poruke pokojnog kardinala Franje Kuharića koji je rekao: “Darivanje krvi je transfuzija ljubavi”.

Izaslanica ministrice demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nade Murganić i njezina pomoćnica Maja Vučinić Knežević istaknula je kako je dobrovoljno darivanje krvi čin univerzalne humanosti koji direktno pomaže u spašavanju ljudskih života. “Vjerojatno ne postoji niti jedan čin koji je u istoj mjeri toliko pasivan po svojoj naravi, međutim, istovremeno i nevjerojatno proaktivan.

“Izdvajajući samo pola sata vlastitog života pomažete produžiti nečiji tuđi život, možda čak i za nekoliko desetljeća”, rekla je.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić zahvalio je darivateljima krvi, ljudima koji svakim svojim darivanjem krvi spašavaju jedan ljudski život. “Kad dajete krv to je kao ruka prijateljstva. Darujete nekom krv ili krv za nekoga i ne znate za koga je to, bez obzira na vaš svjetonazor, na vašu političku orijentaciju ili eventualno neko različito razmišljanje. To je vrlo humana stvar i tim se ljudima treba zahvaliti i nakloniti se”, poručio je Mikulić.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će 61 muškarac i žena koji su dali krv više od 50 do 200 puta dobiti Medalju Grada Zagreba koja će im biti uručena prije Božića u palači Dverce.  Istaknuo je i da će vjerojatno prije Božića u restoranu Globus na Zagrebačkom velesajmu organizirati zajednički ručak za 420 darivatelja krvi, najboljih u Zagrebu, a istovremeno i akciju darivanja. Podsjetio je da je i on bio darivatelj, koji je krv dao 36 puta, ali poslije moždanog udara više ju ne smije darivati, no, može voditi računa da ljudi koji daruju krv, najplemenitiji i najbolji u gradu, uživaju posebnu pažnju i priznanje.

Na svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici darivateljima krvi su zahvalili i potpredsjednik Hrvatskog Crvenog križa Franjo Gregurić, potpredsjednik Gradskog društva Crvenog križa Zagreb pater Ivan Radeljak i gradonačelnik Passignana Ermanno Rossi.

Crveni križ grada Zagreba organizirao je prvu akciju darivanja krvi u tvornici Franck 2. studenoga 1953. i od tada, zahvaljujući njegovom radu, zdravstvo Grada Zagreba opskrbljeno je na vrijeme i s dovoljnim količinama krvi, a one se ne bi mogle osigurati bez solidarnosti i plemenitosti Zagrepčana koji se redovito uključuju u akcije darivanja krvi.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply