Gradonačelnik Bandić otvorio Međunarodnu radionicu za provedbu ITU mehanizma

Gradonačelnik Bandić otvorio Međunarodnu radionicu za provedbu ITU mehanizma

Dvodnevnu Međunarodnu radionicu Priprema integralnih teritorijalnih ulaganja (ITU), otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u Kući Europe, na kojoj sudjeluje oko 100 sudionika iz Hrvatske i Slovenije, predstavnici Europske komisije i stručnjaci iz Nizozemske, Češke, Poljske i Njemačke.

Uz gradonačelnika, svečanom otvorenju radionice prisustvovali su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević.

– Ova radionica je rezultat želje i odlučnosti hrvatskih gradova da osiguraju pravovremeno i kvalitetno korištenje EU fondova i ITU mehanizma za realizaciju projekata koji će odgovoriti na konkretne potrebe naših građana, rekao je gradonačelnik Bandić. Značajne napore uložili smo u protekle dvije godine, zajedno s našim kolegama iz drugih urbanih područja (Splita, Slavonskog Broda, Osijeka, Zadra, Rijeke i Pule) u definiranju prioriteta razvoja kroz izradu Strategija urbanih područja, prateći pomno razvoj ovog novog mehanizma u drugim zemljama članicama. Ova radionica prvi je korak u uspostavljanju stručne platforme putem koje možemo razmijeniti mišljenja i iskustva s kolegama iz drugih gradova i zemalja i uz stručnu podršku Europske komisije izraditi sustav koji će nam svima omogućiti realizaciju projekata u što skorijem roku,-  istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić.

Sredinom listopada uručene su Odluke o odabiru područja za provedbu ITU mehanizma predstavnicima sedam odabranih gradova – Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Slavonski Brod i Pula, kojima je na raspolaganju 345.351.269,00 eura iz europskih strukturnih i investicijskih fondova za razvoj urbanih područja.

– Iznimno mi je drago da se upravo u prostorijama predstavništva Europske komisije održava Radionica, na kojoj će se razmijeniti iskustva između zemalja članica EU koje su u naprednijem stupnju implementacije ITU mehanizma. Ovaj novi instrument donosi Zagrebu i preostalim odabranim gradovima sredstva iz EU fondova koja će moći koristiti za projekte iz područja poticanja poduzetništva, zapošljavanja, prometne infrastrukture, obrazovanja i drugih,  a konkretne aktivnosti za svaki grad ovisit će o strategiji razvoja urbanog područja,-  rekao je predstavnik Europske komisije u RH Branko Baričević.

Dvodnevna radionica o integriranim teritorijalnim ulaganjima omogućit će hrvatskoj i slovenskoj strani razmjenu do sada stečenih iskustava, kao i priliku da uče na primjerima drugih zemalja preko njihovih predstavnika i brojnih stručnjaka iz Europske komisije. Sudionici radionice dobit će mogućnost i za raspravu o prednostima i nedostacima u procesima te će imati priliku da pronađu nova rješenja ili nadograde postojeća kroz aktivno sudjelovanje u raspravama o različitim komponentama od vitalnog značaja za uspješnu provedbu ITU mehanizma.

– Ovih sedam gradova zadovoljilo je sve kriterije i uvjete za provođenje aktivnosti održivog urbanog razvoja kroz ITU mehanizam. Vjerujem da će kvalitetno upotrijebiti sredstva koja su im na raspolaganju i osigurati gospodarski i društveni razvoj u svojim sredinama,- izjavila je ministrica Gabrijela Žalac.

ITU mehanizam je mehanizam za provedbu aktivnosti koje imaju naglašenu teritorijalnu dimenziju i kombiniraju sredstva iz više tematskih ciljeva. U Republici Hrvatskoj ITU mehanizam se koristi  za održivi urbani razvoj odnosno provođenje integriranih aktivnosti prepoznatih u okviru strategija razvoja urbanih područja. Osnovni cilj ovog mehanizma je ojačati ulogu gradova kao pokretača gospodarskog razvoja, a aktivnosti koje će se provoditi u urbanim područjima kroz ITU mehanizam doprinijet će stvaranju povoljnijeg okruženja za poduzetnike, unaprjeđenju kulturne baštine i unapređenju sustava obrazovanja za odrasle. Također, očekuje se i modernizacija ponude strukovnog obrazovanja, poboljšanje usluga javnog prijevoza, povećanje energetske učinkovitosti, povećanje zapošljavanja te doprinos borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Ukupna indikativna alokacija u sklopu ITU mehanizma iznosi 345.351.269,00 eura, od čega je 253.351.269,00 eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 50.000.000,00 eura iz Kohezijskog fonda i 42.000.000,00 eura iz Europskog socijalnog fonda.

Priredila: Inga ĆUŽIĆ/ZNA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply