GRADSKA SKUPŠTINA: Komunalni otpad i lunaprak, na aktualnom satu

GRADSKA SKUPŠTINA: Komunalni otpad i lunaprak, na aktualnom satu

Gradska zastupnica Sandra Švaljek postavila je pitanje oko povećanog broja divljih deponija, koji se pojavljuju od kada je odvoz otpada smanjen sa tri na dva odvoza, te se osvrnula na Zagrebački centar za gospodarenjem otpadom koji je osnovan prije tri godine, a od svog osnivanja nije imao aktivnosti.

– Gradonačelniče  jeste li sposobni riješiti pitanje gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu, vi i vaša administracija, i imate li tu kakvih planova za budućnost.- upitala je Sandra Švaljek.

– Divlji deponij nisu posljedica komunalnog otpada sa tri na dva odvoza tjedno. Divlji deponiji su pitanje odgoja i civilizacije, divlji deponiji imaju veze sa “evo mraka, evo rodjaka”, koji pod okriljem mraka, izbacuju “šutu”, kamen, stari namještaj i to rade nakon što je rok za odvoz takvog otpada prošao. Do kraja ovog mjeseca biti će podijeljeno svih 60 tisuća posuda koje smo naručili. Čekam da se gospodarenje riješi na razini države, da mi možemo taj problem riješiti na razini grada. Svi su puni ideja kao mačka buha, a kada se trebaju ideje realizirati onda nikoga nema.- rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

Silva Žele postavila je pitanje zašto se zabranjuje rad lunaparka u Zagrebu.

-Tko je taj koji ne dopušta da se vrte lunaparkovi po gradu? Gradonačelnik! I nikad nećete dobiti pisani odgovor o lokaciji, jer dok sam ja gradonačelnik neću dopustiti da toga bude”, odgovorio je Bandić na pitanje SDP-ove gradske zastupnice Silve Žele, koja je tražila pisani odgovor o tome koje lokacije udovoljavaju uvjetima za postavljanje lunaparkova.

Ustvrdila je pritom da se nakon zatvaranja tržnice Borongaj iz grada sad protjeruju i lunaparkovi koji su u Zagrebu radili desetljećima. Za tražene gradske lokacije dobivaju se, istaknula je, odbijenice s obrazloženjem da to nije u interesu grada, a odbijenice se sada daju i za privatne parcele.

-Vi kad budete gradonačelnik imat ćete lunapark na svakom koraku. To nije Zagreb kakvog ja vidim i za kakvog se zalažem. Nema toga, nema lunaparkova. Recite onima koji su vam rekli da to pitate, da mi ne pišu i ne troše papire. Imali smo mi to i onda sam ja to prekrižio, jer se prešla crta. –  poručio je Bandić.

SDP-ovog gradskog zastupnika Tina Pažura zanimalo je kada će biti dovršeni radovi na Britanskom trgu – najavljena fontana na rotoru sjeverno od trga te uređenje okoliša na sjevernom središnjem kolniku.

-Tamo će biti park, staza, klupe i odmorište za građane. Strpite se još mjesec i pol dana. Rok isporuke za dijelove da bi fontana radila je 45 dana i zato se usporeno radi. Tamo nikad više neće biti automobila, tamo će biti drvored i park. Građani će pljeskati za osam mjeseci kad prolista drveće i kada će sjediti na klupicama s djecom.- kazao je zagrebački gradonačelnik. Dodao je da Zagreb ima 46 fontana i da su ih sve odlučili obnoviti te napraviti nove tamo gdje ih treba.

Na upit SDP-ovca Nenada Livuna kada će krenuti najavljeni radovi na kružnom toku Petrove, Bukovačke, Kišpatićeve i ulice Prilesje, gdje se stvaraju veliki prometni čepovi, Bandić je odgovorio kako postoje četiri faze uređenja tog područja. “Prvu smo riješili s kružnim tokom na Bukovačkoj i Petrovoj ulici. Druga faza je javna nabava, a treća faza je uređenje parka između Gorjanovićeve i Kišpatićeve ulice, gdje se planira napraviti 200 parkirnih mjesta. Četvrta faza je prolaz prema Bijeniku uz bolnicu Rebro i Jordanovac”, naglasio je.

Bandić je kazao kako je ideja u svakoj mjesnoj zajednici napraviti jednoobrazna unificirana igrališta. “Natječaj ćemo raspisati, nabavit ćemo opremu i proći ćemo 30 do 40 posto jeftinije. Ako još pored igrališta nađemo ledinu za pse, još bolje”, rekao je.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA//HINA
Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

 

 

Leave a Reply