ANA STOJIĆ DEBAN: U prvih šest mjeseci ostvarena dobit od 149 milijuna kuna

ANA STOJIĆ DEBAN: U prvih šest mjeseci ostvarena dobit od 149 milijuna kuna

Predsjednica Uprave Holdinga Ana Stojić Deban izrazila je u srijedu zadovoljstvo rezultatima poslovanja Holdinga u prvih šest mjeseci ove godine, čije će se izvješće u četvrtak, 20. listopada naći na sjednici Gradske skupštine, te je istaknula da je Holding u tom razdoblju ostvario dobit od 149 milijuna kuna.

Stojić Deban na konferenciji za novinare uoči Gradske skupštine kazala je da su, ako se uspoređuju rezultati, oni bolji za ovo razdoblje u odnosu na završetak 2015.

Realizirano je oko 38 milijuna kuna investicija, a pokrenuto je oko 250 milijuna kuna investicija čiju realizaciju očekuju do kraja godine.”Do kraja godine očekujemo više od 350 milijuna kuna investicija koje su započete i koje će se realizirati”, dodala je Stojić Deban.

Naglasila je da su u Holdingu učinili velike napore što se tiče refinanciranja postojećeg dugoročnog zaduženja koje su izdali 2007. te da je za ovu godinu smanjena ukupna dugoročna zaduženost za više od 250 milijuna kuna. Do kraja godine očekuje se smanjenje zaduženosti za oko 500 milijuna kuna.

Došlo je, kaže, do smanjenja poslovnih prihoda s osnove malih komunalnih akcija, za Zagrebačke ceste 28 milijuna kuna, odnosno Zrinjevca za oko 18 milijuna kuna, a osjetan je rast prihoda sa sajamskih djelatnosti, robnih terminala i ostalih podružnica koje se bave tržišnom djelatnosti.

Na smanjenje prihoda je utjecala odluka o smanjenju cijena ZET-a i Zagrebparkinga te drugačiji način obračuna odvoza otpada – po volumenu.

Rebalans zbog povećanja prihoda od poreza na dohodak za 145 milijuna kuna

Vezano za rebalans proračuna koji će se također naći na dnevnom redu Skupštine, pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić rekao je da se ovaj put on radi zbog povećanja prihoda od poreza na dohodak i još nekih osnova za oko 133 milijuna kuna, tako da je ukupno povećanje proračuna za 145 milijuna kuna. To je, kaže, u odnosu na ukupan proračun oko 1 posto. Najveći dio tih sredstva odnosi se na rashode u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport kojima se pokrivaju rashodi za majke odgajateljice i određeni izdaci vezano za financiranje sportskih aktivnosti.

Proračun iznosi 7 milijardi plus 1,7 milijardi od korisnika proračuna (kulturnih i zdravstvenih proračuna), ukupno 8,7 milijardi. Što se tiče izvršenja za prvih pola godine – prihodi su veći od rashoda za 344 milijuna kuna. To je, naglasio je Kojić, izvršenje veće od prošle godine za nekih osam posto, a manje od planiranog za jedan posto.

“Likvidni smo i Zagreb trenutno na računu ima 430 milijuna kuna. Uspjeh u poslovanju za prvih šest mjeseci je dobar. Idemo s rebalansom kao posljedicom povećanja poreza na dohodak, a to je pokazatelj da je došlo do smanjenja nezaposlenosti ili da su plaće veće”, kazao je.

Upitan postoji li opcija da se prirezi smanje, Kojić je poručio da će se to dogoditi kada država odustane od toga da od Zagreba uzima 750 milijuna kuna koliko iznosi prirez i dijeli jedinicama lokalne samouprave. Dodao je da Zagreb sa 17,5 posto poreza na dohodak financira jedinice lokalne uprave i samouprave.

Na sjednici Skupštine u četvrtak naći će se i odluka o autotaksi prijevozu, koja je prošli put skinuta s dnevnog reda sjednice zbog mnoštva amandmana.

Pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Dinko Bilić pojasnio je da je, s obzirom da je taj veliki broj amandmana izmijenio suštinu odluke, predloženo da se ta točka povuče s prošle i ide na ovu sjednicu Skupštine. Temelj je, istaknuo je, ostao isti – ukidanje moratorija za dodjelu taksi licenci kako bi se raspisao javni natječaj za dodjelu oko 200 licenci, a uvršteni su i dodatni kriteriji oko javnog natječaja te uvjeti.

Bandić: Treba mi još par sati da ne bih krivog sankcionirao za Cvjetni

Na novinarski upit što je sa sankcioniranjem odgovornih za postavljanje zimske terase Hoto grupe Tome Horvatinčića na Cvjetnom trgu, što je najavio prije dva tjedna, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, poručio je: “Strpite se”.

“Propust je napravljen i bit će sankcioniran onaj koji je kriv. A da ne bih krivog sankcionirao, treba mi još par sati”, dodao je.

Kazao je da će se i od ove sjednice Skupštine početi isplaćivati novac za majke odgajateljice.

Bandić nije želio otkriti imena onih koje planira zamijeniti u gradskoj upravi, što je najavio u intervjuu za Radio Sljeme, rekavši da je, s obzirom na novinarski upit efekt već postigao.

“Čuli ste i pitate me, no važnije je da čuju oni na koje se to odnosi. Ovo je efikasnije nego da vam sad kažem iz rukava, možda se netko i popravi”, kazao je gradonačelnik MIlan Bandić

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply