SANDRA ŠVALJEK: Zagreb može uvesti održivi sustav gospodarenja otpadom

SANDRA ŠVALJEK: Zagreb može uvesti održivi sustav gospodarenja otpadom

Nezavisna zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Sandra Švaljek izjavila je da Zagreb može uvesti održivi sustav gospodarenja otpadom, koji će zadovoljiti prihvaćene ekološke obveze, a treba što hitnije napustiti sadašnji sustav koji “zvoni na uzbunu”.

Sadašnji model je skup lutanja, populizma i vatrogasnih mjera, koji ne može postići ciljeve, izaziva nezadovoljstvo građana i zapravo zvoni na uzbunu, rekla je Švaljek na konferenciji za novinare.

Odluka od 1. kolovoza, kojom je smanjen broj odvoza komunalnog otpada, rezultirala je pretrpanim kantama za otpad, rastućim brojem divljih odlagališta otpada i nezadovoljstvom građana. Uz to, krajnje je zabrinjavajuće što odlagalištu Jakuševec dozvola za rad ističe krajem 2018. godine, a još uvijek ne postoji plan kako će se otpad obrađivati i odlagati nakon toga, kaže Švaljek.

Ispada kao da se to događa samo Zagrebu i nikomu više. Zapravo, ne treba izmišljati toplu vodu, nego pogledati uokolo, primjerice Ljubljanu, sredinu koja nam je kulturološki bliska, gdje dobro funkcionira održivi sustav gospodarenja otpadom, poručila je.

Bivša obnašateljica dužnosti gradonačelnice Sandra Švaljek istaknula je kako je Zagrebu potreban cjelovit i održivi sustav gospodarenja otpadom, koji će omogućiti da se do 2020. godine poveća udjel odvojenog prikupljanja i reciklaže sa sadašnjih 6 na 50 posto. Također treba povećati biološku obradu i reciklažu biorazgradivog organskog dijela komunalnog otpada sa sadašnjih 10 na 70 posto, te smanjiti udjel komunalnog otpada koji se odlaže na odlagalište s 80 na 20 posto.

Za uvođenje novog sustava potrebna su bitno niža ulaganja od onih predviđenih zadnjim Planom gospodarenja otpadom, koji uključuje spalionicu, a njegovom dosljednom primjenom može doći do snižavanja cijena odvoza i obrade otpada, smanjenja cijene grijanja zahvaljujući korištenju bioplina i suhih goriva, te smanjenja emisije stakleničkih plinova u Zagrebu, ustvrdila je.

Švaljek predlaže sedam mjera za ostvarenje novog modela, među kojima su osiguranje infrastrukture za prikupljanje otpada i novi način obrade, prilagodba i jačanje podružnica Čistoće, uvođenje nižih naknada na odvojeni otpad, te informiranje građana o novom sustavu.

Taj se sustav može izgraditi za četiri godine, a o njegovoj cijeni može se govoriti kad se stvari postave znatno preciznije, poručila je Švaljek dodavši kako će na tom putu biti mnogo problema, ali postoje stručnjaci koji će pomoći u njihovu otklanjanju.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

 

Leave a Reply