Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba

Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba

U balonu Boćarskog doma u Zagrebu otvorena je izložbeno-prodajna manifestacija “Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba” na kojoj svoje proizvode po povoljnim cijenama građanima nudi 90 izlagača, proizvođača hrane i tradicijskih proizvoda, a ulaz na manifestaciju je besplatan.

Otvorio ju je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Istaknuo je kako je ta manifestacija odlična te je i on dosta toga kupio, jer su to najbolji, domaći proizvodi. Naglasio je i kako ona i za poljoprivrednike puno znači.

Podsjetio je da Grad Zagreb godišnje oko 15 milijuna kuna daje za poticaje obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) grada Zagreba i Zagrebačke županije – 10 milijuna kuna u Zagreb i pet milijuna kuna u Zagrebačku županiju, jer ima parcela i OPG-ova koji su u graničnom dijelu Zagreba i županije. Bandić je rekao kako bi volio da toga iduće godine bude još i više, da podijele 20 milijuna kuna, jer to znači puno domaćih proizvoda na zagrebačkom stolu.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić u svom je obraćanju istaknuo da je ta manifestacija postala već tradicionalna te da je veliki broj proizvođača iz godine u godinu na njoj prisutan, našli su i svoje kupce, dio plasmana svoje proizvodnje. Rekao je da će se i ubuduće “Dani hrane i tradicijskih proizvoda” održavati i da će Zagrepčanima i njihovim gostima proizvođači nuditi svoje domaće proizvode, visoke kvalitete.

Nakon otvorenja proglašena je i najuzornija seoska žena Zagrebačke županije za 2016. godinu, a ta titula pripala je Marini Dobošić, vlasnici obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koje proizvodi domaće bućino ulje. Proglašene su i njezine dvije pratilje – Marijana Prevarek i Snježana Klanfar. One će Zagrebačku županiju predstavljati na izboru najuzornije hrvatske seoske žene iduće subote u Grabarju, pored Kutjeva.

“Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba” održavaju se po 14. put u prigodi Svjetskog dana hrane, 16. listopada i Svjetskog dana seoske žene, 15. listopada. Ovogodišnja manifestacija bogatija je za još dva projekta. Riječ je o projektu “Od lana haljina tkana” kojemu je cilj očuvanje tradicije sijanja lana, njegove prerade, očuvanje predenja i tkanja na tklalačkom stanu, kao i uporaba dobivenoga platna u svokodnevnom životu.

Posjetitelji su imali progodu pogledati i reviju istkanih i izvezenih lanenih haljina i torbi koje su nosile članice KUD-a Čiče.

Također, novi projekt je i “Izrada i zaštita tradicijskog kolača ‘Vrbovečka pera'”, koji će posjetiteljima “Dana hrane i tradicijskih proizvoda” biti predstavljen u nedjelju.

Tekst: HINA
Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply