MILAN BANDIĆ: Izmjena “majka odgojiteljica” u “roditelj odgojitelj”, dobivat će mjesečno 5250 kuna neto

MILAN BANDIĆ: Izmjena “majka odgojiteljica” u “roditelj odgojitelj”, dobivat će mjesečno 5250 kuna neto

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je u srijedu da će od ishoda razgovora HDZ-a i Mosta ovisiti hoće li dati potpise predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću kao budućem mandataru, a najavio je i da će Gradskoj skupštini uputiti prijedlog da se naziv “majka odgojiteljica” izmijeni u “roditelj odgojitelj” te da mjesečno dobivaju 5250 kuna neto, umjesto 3206, koliko je ranije bilo predviđeno.

Govoreći o mogućim potpisima potpore Plenkoviću Bandić, koji je na parlamentarnim izborima sa svojom koalicijom “Za premijera” osvojio dva mandata, rekao je da o ishodu razgovora HDZ-a i Mosta, koji su u tijeku, ovisi hoće li dati “svojih ne dva, nego više od dva potpisa”. “Pustite ljude da se dogovore”, istaknuo je Bandić, dodajući kako očekuje što skoriji dogovor i rad na zajedničkim projektima.

“Roditelj odgajatelj” umjesto “majka odgajateljica”

Bandić je kazao i da je novi prijedlog po kojemu bi “roditelj odgajatelj” dobivao veći iznos od ranije predviđenog nastao zbog toga što će se 1300 kuna vratiti svaki mjesec od poreza na dohodak, a tome će se pribrojiti i iznos koji roditelji od Grada dobivaju za treće dijete.

“Znači da će ipak biti ono neto bruto ili bruto neto. Evo, tresla se brda rodio se miš”, istaknuo je Bandić. Kazao je da ni taj iznos mnogima neće biti dovoljan, ali da je to maksimim koliko mogli napraviti. “Pa nije malo 5250 kuna u situaciji kada za iznos do 5500 kuna radi preko 50 posto Zagrepčana. Diže se, pere zube, oblači se, radi fizuru – dame, dolazi na posao, osam sati radi i vrati se kući”.

Bandić je objasnio da će Gradskoj skupštini predložiti da se naziv “majka odgojiteljica” izmijeni u “roditelj odgojitelj” zato što ne smiju svesti majku samo na odgajanje djece jer, kako je rekao, “zločesti to mogu izvrnuti”.

Na pitanje je li zadovoljan s brojem oko 1300 osoba koliko ih se dosada prijavilo za ostvarivanje te novčane pomoći, Bandić je rekao kako je možda odmah trebalo pisati “roditelj odgojitelj” te istaknuo kako se taj broj dnevno povećava.

Na službenim internetskim stranicama Grada Zagreba navodi se kako je Odluka o novčanoj pomoći za majku odgojiteljicu u Zagrebu stupila na snagu 8. rujna, čime se jednom od roditelja koji brine za najmanje troje djece omogućuje ostvarivanje mjesečne financijske pomoći u visini prosječnog iznosa mjesečne plaće u Hrvatskoj, odnosno 5686 kuna bruto. Taj bruto iznos bit će umanjen za doprinos za mirovinsko osiguranje, porez i prirez, tako da će neto primitak iznositi 3206 kuna. Međutim, kako je danas rekao gradonačelnik Bandić taj mjesečni primitak bit će 5250 kuna neto.

‘Cijeli Cvjetni trg je javni prostor’

Na pitanje da prokomentira prosvjed građana protiv postavljanja zimske terase Hoto grupe Tomislava Horvatinčića pored pravoslavne crkve na zagrebačkom Preradovićevu trgu, Bandić je kazao da će terasa biti uklonjena ako odstupa od projekta. No, uvjeren je da ima dovoljno mjesta za prolaz, čak i za osobe s invaliditetom. Dodao je i da je cijeli Cvjetni trg javni prostor kojega uljepšavaju terase “pa i ta koja će se napraviti, jer javni prostor tome služi, za okupljanje građana”.

Bandić je podsjetio da su nezadovoljnici prosvjedovali i protiv uređenja Cvjetnog trga, a da se “od njih on danas ne može parkirati u izgrađenoj podzemnoj garaži”.

Gradonačelnik je kazao i da se na Britanskom trgu, nakon provedenog natječaja, nastavljaju radovi na uređenju parka, drvoreda, klupa, terasa i male fontane. “Da ljudi na spoju Nazorove, Kukuljevićeve i Pantovčaka imaju jedno mjesto za okupljanje, javni prostor u kojem će im biti ugodno. Uz šum vode, hladodovinu od drveća i klupe i terase da se opuste na trenutak”, rekao je Bandić te najavio da će za dva mjeseca to biti jedan od najljepših kutaka na Iličkom placu.

Najavio je i obnavljanje ostalih fontana u zagrebačkim parkovima, ali i svega ostaloga u parkovima. Na pitanje hoće li se uređivati pothodnici u gradu, koji propadaju, rekao je da to treba javiti mjesnim odborima, jer je riječ o maloj komunalnoj akciji. Poručio je da građani trebaju dati prijedlog i da će se onda pothodnici popraviti.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply