GRADSKA SKUPŠTINA/BERNARDIĆ:Gradska skupština pokazala da se jedno priča prije izbora, a drugo radi poslije izbora

GRADSKA SKUPŠTINA/BERNARDIĆ:Gradska skupština pokazala da se jedno priča prije izbora, a drugo radi poslije izbora

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) izjavio je u četvrtak kako je ova Skupština pokazala da se jedno priča prije izbora, a drugo radi poslije izbora, a za povlačenje prijedloga odluke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o autotaksi prijevozu rekao je kako je očito da se na sve moguće načine pokušava spriječiti dolazak konkurencije.

“Građani grada Zagreba plaćaju najskuplje režije, najskuplji porez, najskuplji prirez u državi, a nažalost brojni zagrebački problemi su neriješeni”, rekao je Bernardić na konferenciji za novinare u stanci sjednice Gradske skupštine.

Ustvrdio je da su na prošloj skupštinskoj sjednici imali priliku vidjeti “brojne predizborne poteze”, obećavala su se “brda i doline”, a sada nije od tih obećanja ostalo praktički ništa.

“Pitanje je da li će umirovljenici dobiti svoj dio. Djeca moraju nositi toalet papir u školu. Majke su ostale bez 1700 kuna, a zagrebački Jakuševec je i dalje veliko odlagalište smeća i nadamo se, ne pred blokadom, dok se novac građana grada Zagreba razbacivao i trošio po Hrvatskoj. Prema tome, pred izbore se obećavalo svašta, a nakon izbora vidi se da niti jedno obećanje nije držalo vodu i žao mi je što je uopće to prošlo na zadnjoj sjednici Gradske skupštine. Žao mi je što i svi drugi gradski zastupnici nisu postupili kao SDP i HNS na prošloj sjednici Gradske skupštine i nisu napustili predizborni skup Koalicije za premijera. Na taj način su omogućili izglasavanje odluka gradonačelnika i njegove koalicije. Da su svi ostali zastupnici napustili Gradsku skupštinu, sasvim sigurno neke odluke ne bi prošle”, istaknuo je Bernardić.

Ocijenio je da se povlačenjem odluke o autotaksi prijevozu s današnje sjednice Gradske skupštine očito na sve moguće načine pokušava spriječiti dolazak konkurencije.

“Prvo su izmislili pravilnike pa su njima htjeli odgoditi odluku. Sad kad im je nestalo inspiracije, povukli su odluku s dnevnog reda i na taj način onemogućili ljudima da rade, prehranjuju svoje obitelji i uredno plaćaju poreze, tj. novim taksistima da dođu na tržište”, kazao je.

Bernardić smatra da je to potpuno neprihvatljivo jer ruši konkurentnost u Zagrebu i štiti monopol.

“Dajmo ljudima da rade, ukinimo moratorij na dozvole, omogućimo zagrebačkom taksiju da bude još bolji i kvalitetniji. Konkurencija znači bolju cijenu, omogućimo ljudima da rade i nemojmo se skrivati ovim načinom, povlačenjem odluke i bježati i omogućavati nelojalnu konkurenciju, odnosno monopol”, poručio je Bernardić.

Ustvrdio je da je “zahvaljujući SDP-u taksi u Zagrebu jeftiniji i kvalitetniji, odlukom Gradske skupštine od prije nekoliko godina”.

“Želimo dodatno unaprijediti uslugu taksija u gradu Zagrebu, da on postane još jeftiniji i kvalitetniji, a to možemo omogućiti samo ako omogućimo ljudima da rade – da novi taksisti dođu na tržište, a to prije svega znači ukidanje moratorija odlukom koja se danas trebala naći na sjednici Gradske skupštine”, istaknuo je Bernardić.

Rekao je kako zagrebački taksiji moraju imati zagrebačke registarske oznake jer zagrebački taksiji sa zagrebačkim registarskim oznakama plaćaju porez ovom gradu. Prema tome, oni koji plaćaju porez za motorna vozila, cestarinu na neki način, moraju moći voziti u Zagrebu, a ovi koji ne plaćaju, nije fer i nije u redu da voze u gradu.

Tekst: HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply