GRADSKA SKUPŠTINA/SANDRA ŠVALJEK: Naknada za majke iz neta, pretvorena u bruto

GRADSKA SKUPŠTINA/SANDRA ŠVALJEK: Naknada za majke iz neta, pretvorena u bruto

Na  aktualnom satu zagrebačke Gradske skupštine zastupnica Sandra Švaljek, postavila je pitanje oko visine iznosa naknade za majke odgajateljice, zakon koji je donesen na posljednjoj sjednici, od kada je donesen predmet je rasprave jer se prvo govorilo o novčanoj pomoći u visini prosječnog iznosa neto mjesečne plaće u Republici Hrvatskoj prema zadnjim objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku prije isplate novčane pomoći, a sada se taj iznos pretvara u bruto iznos.

– Mislim da je odluka bila jasna i eksplicitna i govorila je da će biti isplaćen novčani iznos. Kada se govori o isplati, to je ono što mi očekujemo na našim računima. Nigdje se nije spomenula riječ bruto i sigurno majke odgajateljice i roditelji s troje i više djece nisu očekivali da će od tog iznosa biti ustegnuti porezi i doprinosi. Po mom mišljenju radi se o prevari građana. –  rekla je Sandra Švaljek.

Kod izglasavanja zakona spomenut je iznos od 5700, a sada je taj iznos bitno smanjen sada će majke odgajateljice s troje ili više djece primati novčanu pomoć u iznosu od 4050 kuna.

Gradonačelnik joj je odgovorio da ona kao doktorica ekonomskih znanosti zna da se sve iskazuje u brutu, a ne u netu te da sada zlorabi struku i govornicu.

– Nisam ništa krivo obećao, svi statistički podaci izražavaju se u brutu, a ne u netu. Zna uvažena zastupnica da država uzima 2250 kuna za poreze mirovinsko i invalidsko. Zagreb to košta 5500 kuna. Nisam prevario nikoga,- kazao je Bandić, dodavši da nije istina da će roditelji dobiti 3200 kuna, već 4050 kuna jer se za treće dijete dobiva 9000 kuna tijekom šest kalendarskih godina u jednakim godišnjim obrocima.

Tekst: Inga ĆUŽIĆ/ZNA/HINA

Foto: Mario ĆUŽIĆ/ZNA

Leave a Reply