Zagrebački lavići dobili ime, Tuma i Uzuri

Zagrebački lavići dobili ime, Tuma i Uzuri

Tuma, što na afričkom svahili jeziku znači “zauvijek”, i Uzuri ili “ljepotica”, imena su tromjesečnih zagrebačkih lavića, koja su izabrana između 1200 prijedloga građana, priopćeno je u ponedjeljak iz zagrebačkog Zoološkog vrta (ZOO).

Nakon prijedloga građana ocjenjivački sud ZOO-a i nogometnog kluba Dinamo izabrao je po pet imena, a oko 5000 zaljubljenika svojim su glasovima odlučili kako će se lavići zvati.

Ravnatelj ZOO-a Damir Skok izrazio je zadovoljstvo brojem građana koji su se uključili u izbor imena, kazavši da se po tom vidi koliko su im njihovi lavići dragi.

“Oduševili su nas svojim prijedlozima i strašću kojom su u javnosti navijali za pojedina imena. Imena koja su na kraju dobila najviše glasova sjajno odgovaraju tim veličanstvenim životinjama“, rekao je Skok.

I timaritelji, koji se brinu o lavljoj obitelji, zadovoljni su imenima. Lavići najviše vremena provode u igri i istraživanju, a mama ih nadzire s pristojne udaljenosti. Timaritelji spadaju i među rijetke koji razlikuju mladunce jer su još uvijek jako slični. “Tuma ima malo veću glavu i neznatno dužu dlaku, koja će se jednoga dana pretvoriti u grivu”, kažu.

Bilo je trenutaka kada je bilo neizvjesno kako će glasovanje završiti, no na kraju su uvjerljivo pobijedila imena Uzuri i Tuma. Na drugom su mjestu ostali Dunja i Mazalo, otkrio je edukator ZOO-a Tomislav Krizmanić.

Tekst: HINA

Foto: Zoološki vrt

Leave a Reply